Oslava

Oslava

Petrove narodeniny sa nezadržateľne blížili. S Janou tvorili pár už takmer tri roky, a preto ho dievčina nechcela odbiť lacnou papierovou maškarádou. Objednávku na nanukovú tortu potvrdila ešte minulý mesiac, avšak sladkým potešením sa oslava mala ešte len začať. Jana plánovala narodeninovú párty, o ktorú sa mala postarať jedna kompetentná firma. Vybavia absolútne všetko, od výzdoby cez nápoje až po hudbu. Lenže zamilovaná priateľka túžila po prekvapení ako z amerických filmov. Preto rezervovala priestory istého luxusnejšieho hotela, na ktoré utratila značnú časť svojich doterajších úspor, a s majiteľom “party agentúry“ sa dohodla, že oslava sa bude konať vonku pri velikánskom bazéne.

„Ako si želáte, postaráme sa o tyrkysovú výzdobu, hudbu pri bazéne, päťposchodovú tortu, z ktorej vyskočí kamarát Tomáš preoblečený za orangutana, na švédske stoly plné zdravého jedla, rýb a exotického ovocia určite nezabudneme,“ uistil Janu majiteľ agentúry. Jana mala teda o dvadsať problémov, osobných vybavovačiek a predlhých telefonátov menej, všetko sa do 17. augusta urobí “samo“. Preto sa mohla naplno venovať práci, cez víkend si aj s priateľom dopriali blahodarný wellness a od pondelka ich čakal týždeň Té. Jana sa, samozrejme, tvárila, že ohľadom Petrových narodenín nerieši nič vážne, len jednu objednávku nanukovej torty a nový DVD prehrávač.

Peter ako správny chlap ju odhováral od tejto drahej kúpy, on si na elektroniku do svojho podnájmu našetrí a od sladkého len zbytočne stučnie. Avšak Jana vedela, že jej priateľ sa takto skromne tvári len naoko. Zo svojej drobnej výplaty môže byť rád, že si vyplatí podnájom, kúpi 20dg šunky a nejaké tričko za výpredajovú cenu. Aj preto pristupovala k oslave jeho 28. narodenín “trochu“ vážnejšie. Tých zopár tisícok, čo utratila za prenájom hotelových priestorov a za služby rýchlej party agentúry, brala ako svoju partnerskú povinnosť. Cítila vinu aj za to, že pred rokom odmietla Petrov návrh, aby si našli svoje spoločné hniezdočko lásky. Jana je zatiaľ dosť rozmaznaná nato, aby opustila pohodlie u rodičov a šla sa deň čo deň starať o domácnosť a špinavé ponožky svojho partnera. Ale to je nateraz iný príbeh...

Naša šikovná právnička mala v piatok poobede ešte hŕbu papierov na svojom pracovnom stole. Preto iba zatelefonovala skupine šikovných party tvorcov, ktorí ju ubezpečili, že na pol ôsmu bude všetko pripravené. Ešte sa dohodla s oslávencom, aby ju večer čakal pred hotelom, pretože má preňho prekvapenie. Oslávenec neprotestoval a “parťáci“ chystali oslavu. Večer zaviedla Jana svojho skromného Petra na miesto, kde to malo žiť. To ešte ani len netušila, čo ju pri bazéne čaká. „Dobrý večer, slečna Jana, ako ste si všimli, došli nám tyrkysové stužky, tak sme ich nahradili hnedými, tie sú také neutrálne, hodia sa absolútne ku všetkému, zabudli sme na tie mliečne koktaily, ale pivo a víno uhasí každý smäd. Pre Tomáša sme nenašli to, čo ste si želali, ale... No veď uvidíte. Prajeme príjemnú zábavu. Dovidenia,“ takto znelo prekvapenie od parťákov. Jana zostala stáť, akoby jej desať slonov stúpilo na malíček a Peter nechápal, či sa tu mala konať narodeninová oslava, alebo ide o hnedý omyl. A to si ešte nevšimli, že hudobná elektronika je tak blízko bazéna naplneného vodivou vodou. Ešteže nanuková torta sa vydarila!

Tatiana Kovalčinová