Oreganový olej – poklad, ktorý musíte mať v domácej lekárničke

Oreganový olej – poklad, ktorý musíte mať v domácej lekárničke

Väčšina z nás vie, že patrí k najúčinnejším prírodným antibiotikám. Dá sa užívať vnútorne pri rôznych zdravotných ťažkostiach a pomôže aj zvonku. Aké sú jeho benefity?

Pozitíva oreganového oleja

Poradí si s baktériami i plesňami

Medzi hlavné zložky oreganového oleja patria karvakrol a tymol. Tie sa spájajú s antibakteriálnymi, antivírusovými i protiplesňovými účinkami. Podľa brazílskych vedcov je karvakrol nápomocný pri odstraňovaní baktérií ako Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermis.

Oreganový olej môže byť výborným pomocníkom aj pre ženy, ktoré trpia častými vaginálnymi mykózami. Tie sú spôsobené premnožením kvasinky Candida albicans. Pomôže aj s plesňami na nohách či nechtoch.

Posilňuje imunitu

Zastúpené antioxidanty karvakrol a tymol znižujú poškodenie buniek v dôsledku oxidačného stresu.  To znamená, že môžu človeka ochrániť aj pred mnohými chronickými ochoreniami, ako ateroskleróza či niektoré druhy rakoviny (hrubého čreva, prsníka, pľúc a prostaty).

Urýchľuje hojenie rán

Oreganový olej sa oplatí mať v domácej lekárničke aj preto, lebo zriedený s vodou ho možno aplikovať na drobné ranky či odreniny – uchráni ich pred nežiaducimi baktériami a urýchli ich hojenie. Pomôže aj pri oparoch či lupinách.

Odpudzuje hmyz a kliešte

Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že olej z oregana môže odpudzovať niektoré druhy hmyzu a kliešte. Za vyskúšanie teda stojí aj ako prírodný repelent.

Zmierňuje bolesť

Bolia vás svaly a kĺby? Skombinujte oreganový olej s nosným olejom v podobe mandľového či jojobového a naneste na boľavé miesto.

Ako sa olej používa?

  •     Ak chcete oreganový olej používať vnútorne pri rôznych zdravotných problémoch, je dobré riadiť sa pokynmi výrobcu. Vo všeobecnosti sa odporúča pridať niekoľko kvapiek oleja do vody a vypiť. Napríklad pri zápale priedušiek sa odporúčajú 2 – 4 kvapky dvakrát denne po dobu 10 dní.
  •     Pri prechladnutí je vhodné dať niekoľko kvapiek oleja do difuzéra alebo arómalampy a zhlboka dýchať.
  •     S bolesťou v krku pomôže kloktanie vody s niekoľkými kvapkami oleja.
  •     Pri plesni na nohách a nechtoch si môžete vyrobiť v pohodlí domova prášok proti plesni. Na jeho prípravu budete potrebovať prírodný kozmetický íl bentonit (kúpite v internetových obchodoch s kozmetikou) v množstve 1 – 1 ½ polievkovej lyžice, ½ ČL kajenského korenia, 2 kvapky škoricového esenciálneho oleja, rovnaké množstvo klinčekového a kadidlového oleja. Najprv skombinujte bentonit s kajenským korením, potom pridajte esenciálne oleje a dobre premiešajte. Všetko dajte do sklenenej nádoby a prášok aplikujte na nohy či nechty. Odporúča sa používať 2 razy denne po dobu 1 – 2 týždne. Pozor, po aplikácii si umyte ruky, pretože v recepte je pálivé čili. 
  •     Pri bradaviciach olej zmiešajte s vodou a nanášajte pravidelne na postihnuté miesto.
  •     Potrebujete odstrániť plesne z domácnosti? Pridajte 5 – 7 kvapiek oleja do čistiaceho prostriedku. Odporúča sa pridať aj olej z čajovníka a levandule.

Na čo si dať pozor?

V prípade, že užívate nejaké lieky, poraďte sa o užívaní oreganového oleja s lekárom, nakoľko sa ich účinok môže vzájomne ovplyvňovať.

Mirka