Oranžový Alkmaar

Oranžový Alkmaar

APERITÍV:

Milujem alkmaarskú šou! Tak sa má robiť turizmus, tak sa majú zachovávať a propagovať tradície a popri tom beží aj nemalý biznis. Skutočne podarené predstavenie ilustrujúce priebeh starodávneho syrového trhu si vybudovalo úctyhodné renomé, ktoré nemá problém pritiahnuť v piatok okrem domácich z neďalekého Amsterdamu a celého Holandska i množstvo turistov z celého sveta.
PREDJEDLO:

Každoročne v období od začiatku apríla do začiatku septembra (podľa oficiálnej webovej stránky Alkmaaru) sa vždy v piatok odohráva v Alkmaari od 10.30 do 13.30 vydarená „adaptácia“ strhujúcej historickej hry o obchodovaní. Priamo na hlavnom námestí medzi senzačnými „kulisami“ nizozemských meštianskych domov. Všetko je tam vtedy v znamení syra. V budove radnice uzatvárajúcej námestie-trhovisko je aj múzeum syra a priľahlé uličky sú stánkami so syrmi a inými dobrotami a suvenírmi doslova preplnené.
HLAVNÝ CHOD:

Napriek silnej konkurencii rôznych alkmaarských zákutí a pamiatok je v piatok jednoznačnou jednotkou práve spomínaný syrový trh. Moderátori v niekoľkých svetových jazykoch komentujú neobyčajne zaujímavý priebeh čo najautenticky zachovaného obchodovania na najväčšom a najstaršom syrovom trhu sveta. Návštevníci tak môžu sledovať výbornú šou aj s pridanou hodnotou historických reálií.
ŠPECIALITA:

Na alkmaarskom syrovom trhu možno zažiť hneď niekoľko špecialít – od poznania, ako sa kedysi obchodovalo, cez návod ako by sa to dalo (a malo) robiť aj u nás, až po mimoriadnu efektivitu pri finančnom zužitkovaní tohto presláveného podujatia. Je až nepredstaviteľné, koľko syrových produktov a popri tom aj suvenírov sa tam vtedy predá. Keď si tak predstavím, ako by čosi podobné pomohlo producentom korbáčikov, bryndze, ale aj mnohých ďalších produktov.
CHUŤOVKA:

Jedna chuťovka tam však napriek všetkému výrazne prevyšuje všetky ostatné. Je ňou efektné a originálne prenášanie veľkých oranžových syrových bochníkov na akýchsi drevených roštoch, prenášaných dvojicami zohratých nosičov. Táto činnosť sa nedá uspokojivo opísať ani vysvetliť, ale je mimoriadne šťastným spojením koordinácie, pracovného nasadenia, nádhernej výtvarnosti a uvoľneného humoru. To sa skutočne musí vidieť naživo, lebo fotografie aj video sú v tomto prípade iba snaživými pokusmi o ilustráciu „vyššieho“ zážitku.
DRINK NA ZÁVER:

Návšteva Holandska isto patrí medzi najzaujímavejšie v rámci Európy, turistická ponuka je takmer nekonečná. Ak sa rozhodnete pre jeho návštevu, pripravte si časový priestor aj na návštevu Alkmaaru. Predovšetkým v piatok počas konania skvelého syrového trhu.

FRANTIŠEK MICHLÍK

http://cestovatel.eu/zo-sveta/europa/99-holandsko/330-oranovy-alkmaar