Odsťahovali sa vám deti z domu? Nie je to tragédia!

Odsťahovali sa vám deti z domu? Nie je to tragédia!

Odchod detí z rodinného hniezda predstavuje pre každého veľkú zmenu. Či už pre deti alebo pre rodiča. Deťom sa otvárajú nové možnosti, nový život. Avšak, čo bude s tým vašim? Nebude pre koho variť, pre koho prať, piecť, všetko sa akoby zúži na minimum. Nemajte hlavu v smútku, odchodom detí z domu život predsa nekončí. Užívajte si voľný čas, konečne oddychujte a venujte sa manželovi či partnerovi.


Užívajte si čas, ktorý máte pre seba
Doteraz bol váš život zväčša v kolobehu deti, domáce povinnosti a knižky ste čítali iba na dovolenke. Nájdite pozitíva v tom, že máte voľný byt, nemusíte toľko upratovať, variť, zájdite na kávičku, s kamarátkou na prechádzku, robte hocičo, na čo máte chuť a náladu. Prečítajte knihy, ktoré ste doteraz odkladali a hlavne užívajte si to ticho a pokoj, ktorý doma máte.

Objavte nové záľuby
Keďže doteraz ste mali čas pre seba takmer minimálny, môžete objavovať nové záľuby. Ak ste mali do tejto chvíle na niečo dlho zálusk je najvhodnejší moment sa do toho pustiť. Kurzy maľovania, cestovanie, prípadne, ak máte odvahu, aj štúdium cudzieho jazyka môže byť pre vás výzvou, ktorá pomôže zaplniť prázdnejšie miesto. Pre svoje deti budete mať zaujímavejšie zážitky, získate nové skúsenosti a nadhľad. Vaše rozhovory sa tým pádom neobmedzia len na tému: Čo som dnes varila.

Nadviažte nové priateľstvá
Nebojte sa nadviazať nové priateľstvá. S novými záľubami prídu aj noví ľudia. Nestráňte sa kolektívu a keď vás volajú na kávičku či vínko neodmietajte, aj keď ich zatiaľ bližšie nepoznáte. Už sa nemáte kam ponáhľať, takže výhovorky idú bokom. Začiatky zvyknú byť ťažké, ale postupom času to iste oceníte.

Venujte sa partnerovi
S príchodom detí akosi nevedomky partnera odsúvate. Deti sú predsa priorita a im sa aj venujete. Teraz, keď žijú svoj život, môžete si s partnerom užívať. Občas pričuchnite aj k jeho záľubám, snažte sa program organizovať spolu, choďte s ním na ryby alebo skúste kino. Bude to príjemná zmena a pripomeniete si mladícke časy.

Nevolajte deťom denne
Ak vytočíte každý večer číslo vašich detí, vedzte, že časom im pôjdete na nervy. Pamätajte, všetko robte s mierou. Neraďte sa s nimi pre každú malichernosť, obráťte sa radšej na partnera. Nečakajte však, ani kým samé od seba vytočia vaše číslo. Jednoducho povedané, nepreháňajte to, ale ani na ne nezabúdajte. Odmenou vám bude rodinné šťastie.


Nikto netvrdí, aby ste teraz žili ako vetroplach bez zmyslu pre pomoc a mysleli len na seba. Občas sa oplatí oželieť a vynechať nové záľuby a povarovať vnúčatá, či pozvať deti na večeru. Samozrejme, nie každý druhý deň. Tiež nedopusťte, aby sa váš dom zmenil na škôlku. Udržujte vo všetkom zdravý pomer a všetci budú spokojní.

Autor: Janka Radimáková