Objavte čaro Budapešti

Objavte čaro Budapešti

Mesto s rozmanitou, často smutnou históriou, neuveriteľnou architektúrou a bohatým kultúrnym dedičstvom je často prezývané aj "stredoeurópskym Parížom". A prečo si ako cieľ svojho výletu vybrať práve Budapešť? Predsa pre jej úžasnú atmosféru, ktorá vás bude sprevádzať kamkoľvek sa vydáte. Napríklad na ceste za starobylými pamiatkami, ktoré pripomínajú zlaté časy rakúsko-uhorskej monarchie alebo pri výlete do slávnych kúpeľov, ktoré sú relaxačným rajom. Oplatí sa navštíviť aj útulné kaviarničky alebo štýlové bary, skúsiť tradičné víno a pikantné klobásky alebo čaro zábavy vo Vidam parku. Budapešť skrátka ponúka pre každého niečo.

Jedlo
Maďarská kuchyňa je pikantná, chutná a známa po celom svete. Guláš, perkelt, husacia pečeň, rybia polievka, kapustné listy plnené mäsom, palacinky a štrúdľa, ale aj tokajské víno alebo domáce pálenky, to je len niekoľko príkladov vynikajúcej maďarskej kuchyne. Veľký výber jedla, salám a vín nájdete v Centrálnej tržnici na námestí Fövám tér. Budova tržnice vyzerá na prvý pohľad ako stanica, ale nenechajte sa pomýliť. Patrí medzi najobľúbenejšie nákupné centrá a výber je tu skutočne veľký. Keby ste si nekúpili nič iné, určite sa poohliadnite aspoň po jednej fľaši Tokaja alebo po vrecúšku pravej maďarskej papriky a na posilnenie počas prechádzok po meste si kúpte výborný makový koláčik.

Nákupy
Čo by to bol za výlet bez nákupov suvenírov a darčekov pre blízkych? Ak máte radi nákupy, Budapešť vás nadchne. Hlavné nákupné oblasti sú južne od Vörösmarty tér v strede Pešti; okolo Váci utca a Petőfi Sándor utca s najväčšou koncentráciou drahých značiek. Ďalšími oblasťami sú Bajcsy-Zsilinszky, Andrássy a Rákóczi út alebo hlavné bulváre v okolí Margitinho mosta.

Kúpele
Budapešť je známym kúpeľným mestom. Kúpele sú postavené okolo horúcich prameňov, sú doplnené parami, saunami a masážnymi službami. Okrem miestnych sú častými návštevníkmi Rusi, Taliani a Američania. Medzi tradičné verejné kúpele patria Gellért a Széchényi, medzi moderné (a drahšie) Danubius Grand Hotel/Thermal Hotel Margitszige a Corinthia Grand Hotel Royal Spa. Ďalšími sú staré autentické ale menšie Király, nekryté Palatinus na Margitsziget a staré turecké Rudas.

Čo by ste nemali určite vynechať
Súčasná Budapešť vznikla spojením troch kedysi samostatných častí mesta nachádzajúcich sa na brehu Dunaja: Pešť, Buda a Óbuda. Symbolom Budy je pahorok Gellért, ktorý poskytuje návštevníkom prekrásny výhľad. Na vrchole pahorka sa nachádza Citadela, ktorá bola vybudovaná v 19. storočí pre účely pozorovania mesta. Práve na úpätí pahorku sa nachádzajú jedny z najznámejších budapeštianskych kúpeľov Gellért, ktoré sídlia v nádhernom secesnom paláci, pripomínajúcom katedrálu. Budapeštianski kúpeľní turisti sa môžu pokochať pohľadom na útulné uličky, staré domy, plynové lampy a prekrásne pamätihodnosti v budínskej hradnej štvrti, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou prechádzky po najkrajších častiach Budapešti. Najdôležitejšími pamätihodnosťami sú Kráľovský palác, Chrám sv. Matiáša, Dom maďarských vín, Budínsky hradný labyrint a Rybárska bašta neďaleko Budínskeho hradu. Budu a Pešť spája deväť mostov, ktoré zdobia budapeštiansky úsek Dunaja. Jedným zo symbolov tohto mesta je Reťazový most - Széchényi Lánchíd - je najstarší a najveľkolepejší z budapeštianskych mostov.
Centrom historickej časti Budapešti je námestie Vörösmarty tér a ulica Váci utca. Jedinečný výhľad z výšky 65 m s okružnou panorámou 360 stupňov ponúka návštevníkom Bazilika sv. Štefana. Parlament postavený v neogotickom štýle bol vybudovaný na prelome storočí a stal sa symbolom budapeštianskej panorámy na Dunaji. Vo vnútri budovy parlamentu si môžete pozrieť Svätú maďarskú korunu a korunovačné klenoty. Budapeštianska synagóga s kapacitou  3000 miest je najväčšia v Európe a druhá najväčšia synagóga na svete. Na konci Andrássy út sa nachádza známe Námestie hrdinov - Hösök tér. Po jeho stranách sa nachádzajú Múzeum krásnych umení -Szépművészeti múzeum a Dom umenia - Mücsarnok. Hneď vedľa Námestia hrdinov nájdete Városliget - Mestské sady, ktoré sú domovom viac než piatim stovkám živočíšnych druhov a štyrom tisíckam rastlinných druhov hlavného mesta Maďarska, ďalej tu je 21 stavieb vybudovaných v rôznych štýloch, ktoré tvoria komplex hradu Vajdahunyad. V ňom sa nachádza Maďarské poľnohospodárske múzeum. V jeho bezprostrednej blízkosti sa týčia nádherné Széchenyiho kúpele, prvé liečebné kúpele v Pešti a jeden z najväčších kúpeľných komplexov v Európe.

Vianočné trhy
Aj tento rok sa na budapeštianskom Vörösmartyho námestí uskutoční ďalší ročník tradičných vianočných trhov, ktoré patria medzi desať najkrajších v Európe. Jedinečnosťou tohto trhu je, že ide o vianočný aj novoročný trh a otvorený je od 15. novembra do 31. decembra, teda aj po vianočných sviatkoch. Námestím bude v týchto dňoch rozvoniavať trdelník, pečené gaštany, pečienka, maďarský guláš či halászlé, varené víno a punč. Návštevníci si môžu vybrať zo širokej ponuky ľudovoumeleckých predmetov v obnovených drevených domčekoch, ktoré lákajú vianočným tovarom, remeselníckymi výrobkami a gastronomickými pochúťkami. Budapešť má jednoducho svoje čaro aj v zimnom období.

Autor: Janka Radimáková