Novoročné predsavzatia. S našimi tipmi ich tento rok dodržíte!

Novoročné predsavzatia. S našimi tipmi ich tento rok dodržíte!

Dávate si rok čo rok novoročné predsavzatia, a po niekoľkých dňoch dodržiavania skončí vaša snaha fiaskom? Ak považujete dávanie si predsavzatí za tradíciu a zároveň ich túžite konečne dodržať, prinášame vám zopár jednoduchých tipov, ako sa vám to konečne podarí.

S novoročnými predsavzatiami je to ako s akýmkoľvek stanoveným cieľom v živote. To znamená, že by mali byť konkrétne, realistické a časovo ohraničené. Samozrejme, dôležité je stanoviť si nielen cieľ, ale aj spôsob, ako ho dosiahnuť. Bez účinnej stratégie totiž nemá šancu na úspech.

Na čo by ste sa mali zamerať?

Venujte stanoveniu predsavzatí dostatok pozornosti

Novoročné predsavzatia si určite niekoľko dní pred Silvestrom. Vyberte si jednu, maximálne dve veci, ktoré by ste chceli zmeniť. Vyhnite sa veľkým cieľom, ktoré sú pre vás náročné na splnenie. Snažte sa, aby bolo predsavzatie konkrétne.
Príklad cieľa môže byť nasledovný: “Na obed a večeru si dám dostatok zeleniny k jedlu a pred spaním pôjdem na 30-minútovú prechádzku v svižnom tempe”.

Stavte na konkrétnosť

Vaše predsavzatie je cieľ. Musí byť konkrétne, jasné, časovo ohraničené a reálne. Čo to znamená v praxi? Ak je vaším cieľom jesť viac zeleniny a ovocia, napíšte si na papier, ako konkrétne to chcete docieliť.
Nejete zeleninu a ovocie vôbec? Potom si môžete stanoviť cieľ, že v priebehu januára si dáte jednu porciu zeleniny či ovocia denne. S pribúdajúcimi mesiacmi budete pridávať, až sa dopracujete k odporúčaným 5 až 6 porciám zeleniny a ovocia denne. Do polroka teda máte cieľ splnený.
 
Zdroj foto: freepik.com

Určite si plán

K cieľu patrí vhodne zvolená stratégia, teda spôsob, ako daný cieľ dosiahnuť. Ak sa vrátime k cieľu jesť viac zeleniny a ovocia, dôležité je naplánovať si pravidelné nakupovanie, aby ste mali k dispozícii dostatok ovocia a zeleniny. Nezabudnite si nájsť aj zaujímavé recepty, ktoré vám do jedálnička prinesú viac pestrosti.

Myslite na to, že menej je viac

Ak ste doteraz žiadne predsavzatie nesplnili, neklaďte na seba priveľké nároky. Dajte si jeden malý cieľ. Keď ho splníte, zvýšite si sebavedomie a získate motiváciu dávať si náročnejšie výzvy.

Nájdite si podporu vo svojom okolí

Nech sa rozhodnete pre akékoľvek novoročné predsavzatie, povedzte o tom svojej rodine a poproste ju o podporu. Ideálne je, ak nájdete aspoň jedného nadšenca, ktorý do plnenia cieľa pôjde s vami.
 
Zdroj foto: freepik.com

Doprajte si dostatok času

Podľa vedcov potrebujete 66 dní na to, aby sa z určitej činnosti stal zvyk. Je teda dôležité, aby ste sa vyzbrojili trpezlivosťou a rátali aj s tým, že môžu prísť zlyhania. Tie k životu jednoducho patria. Avšak podstatné je to, aby ste sa nevzdali ani vtedy, keď predsavzatie porušíte. Jednoducho pokračujte ďalej v jeho dodržiavaní, ako keby sa nič nestalo.

Mirka