V zime by sme sa mali viac prepojiť so svojím vnútrom. Ako na to?

V zime príroda odpočíva a načerpáva sily na nadchádzajúcu jar a výzvy, ktoré ju čakajú. Keďže sme súčasťou prírody a ona tou našou, mali by sme sa inšpirovať – stíšiť sa a prepojiť sa viac so svojím vnútrom.

Ak sa nám podarí spojiť so svojím vnútorným ja, stávame sa silnejšími, slobodnejšími i odvážnejšími. Náš život je plnohodnotnejší a harmonickejší.

Pýtate sa, čo znamená byť prepojený so svojím vnútorným ja? Tak napríklad máte pevne stanovené hodnoty, víziu, ciele, sny i motiváciu a nenecháte sa zlomiť pod tlakom vonkajšieho okolia. Jednoducho si stojíte za tým, čo je pre vás dôležité a podľa toho konáte.

Bohužiaľ, v dnešnej dobe je väčšina ľudí “odpojených” a dochádza k tomu už v útlom detstve vplyvom výchovy v rodine i škole. Pre mnohých z nás je to stratégia prežitia. Samozrejme, konzumný spôsob života nám nedovoľuje spojiť sa so svojím vnútrom ani v dospelosti. V dôsledku toho cítime úzkosť, nepohodlie, strach či depresiu.

Čo je však podstatné, vždy to závisí iba od nás. Zima je ideálnym ročným obdobím na to, aby sme sa stíšili, spojili sa so svojím vnútrom a počúvali vnútorný hlas, ktorý nás vedie.

Čo pomáha?

Obmedzte to, čo vás rozptyľuje a znepokojuje

Za stav odpojenia sa od svojej duše môžu vo veľkej miere aj moderné technológie. Mobily sa stali našimi bohmi a ovládajú naše životy. Obmedzenie používania moderných technológií je prvým krokom k tomu, ako sa prepojiť so svojím vnútrom.

Vhodné je tento krok spojiť s obmedzením sledovania televíznych programov, najmä spravodajstva. Nezabúdajte, že vy si vyberáte, čím kŕmite svoju dušu.

Vyčleňte si každý deň aspoň 30 minút a buďte sami so sebou

Spojenie s vaším vnútorným ja je možné iba vtedy, keď ste v tichu a sami so sebou. Vtedy má priestor na to, aby sa s vami spojilo a prehovorilo. Je na vás, ako tento čas strávite. Môžete len tak sedieť a sledovať svoje myšlienky, meditovať, modliť sa alebo sa venovať dychovým cvičeniam.

Vytvorte si každodenné rituály

Väčšina našich životov pripomína život škrečka v koliesku, ktorý neustále behá dookola,  nemôže sa zastaviť a vlastne ani nevie prečo. Každodenné rituály sú jeden zo spôsobov, ako sa prepojiť so sebou samým.

Ak máte každý deň nabitý, jednoducho si ráno privstaňte a určite rannú rutinu. Môže pozostávať zo studenej sprchy, po ktorej nasleduje ošetrenie pleti, následne modlitba či meditácia, pozitívne afirmácie a dýchacie techniky.

Samozrejme, rituálom sa môžete venovať aj večer pred spaním. V oboch prípadoch je dôležitá pravidelnosť.
 
Zdroj foto: freepik.com

Choďte do prírody

Ako je spomenuté vyššie. Sme súčasťou prírody a ona tou našou, čiže potrebujeme byť s ňou v spojení. Výbornou voľbou na prepojenie sa so svojím vnútrom sú pravidelné prechádzky v prírode. Ak je to možné, zastavte sa a iba sledujte, čo sa okolo vás deje.

Píšte si denník

Jedným z účinných spôsobov, ako sa spojiť so svojím vnútrom, je písanie denníka. Zapisujte si do neho svoje myšlienky a pocity, pretože tie vám umožňujú lepšie spoznať seba samého a pracovať na sebe.
 
Zdroj foto: freepik.com

Praktizujte meditáciu všímavosti

S odpojením sa od svojho vnútorného ja súvisia aj obavy z budúcnosti a výčitky týkajúce sa minulosti. Čo s nimi? Riešením je meditácia všímavosti, teda uvedomovanie si toho, čo robíte tu a teraz.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com