Nie je moja superschopnosť

Nie je moja superschopnosť

Lies, Annette
Ne je moje superschopnost

Ako vylepšiť svoj život jediným slovíčkom
Preklad Prešlová, Kateřina

Keby som matke povedala, že na to nemám čas, tak so mnou už v živote neprehovorí!
Podobné vyhlásenia dôverne poznajú mnohí z nás. Stretávajú sa s kultúrne podmieneným vzorcom správania, kvôli ktorému sú presvedčení, že musia za každých okolností všetkým vychádzať v ústrety na úkor vlastných potrieb. To vedie k pocitom úzkosti, straty identity, k potlačovanému hnevu a niekedy aj k vyhoreniu.

Kniha odľahčeným, zábavným spôsobom pomocou novo vytvorenej humornej terminológie uvažuje o príčinách tohoto postoja a ponúka riešenie spočívajúce v rôznych aspektoch rešpektovania vlastných hraníc a potrieb. Zaoberá sa dôvodmi, prečo je tak obtiažne niečo odmietnuť, predovšetkým blízkym osobám, telesnými prejavmi odmietnutia a spúšťačmi tohoto rozpoloženia. Analyzuje rôzne druhy „nie“ a jednotlivé oblasti, v ktorých je potrebné jednoznačne odmietnuť. Jedná sa napríklad o vymedzenie voči deťom, žiadateľom o finančný príspevok, rodičom, bývalým partnerom, susedom, priateľom alebo zvieratám. Pojednáva tiež o rizikách a vedľajších účinkoch odmietnutia a ponúka celú typológiu osôb, voči ktorým je potrebné si nastaviť funkčné hranice. Venuje sa tiež zlému svedomiu po odmietnutí. „Lekárnička odmietania“ v záverečnej časti knihy obsahuje: pomoc pri rozhodovaní, vhodné odmietacie formulácie, ako získať čas, kedy je potrebné zaklamať a návod, ako si viesť „odmietací denník“ či „vision board“, kde si stanovíme, proti čomu je potrbné sa vymedziť. Každá kapitola je doplnená o testy.

Annette Lies

je pôvodným povolaním ekonómka, ktorá neskôr vyštudovala dramaturgiu. Je autorkou niekoľkých úspešných románov a mnohých scenárov. Žije v Nemecku.

Knihu vydalo vydavateľstvo PORTÁL