NEZLOMENÝ - NAJPREDÁVANEJŠIA KNIHA ZA POSLEDNÝCH PÄŤ ROKOV

NEZLOMENÝ - NAJPREDÁVANEJŠIA KNIHA ZA POSLEDNÝCH PÄŤ ROKOV

Čo pre stredoeurópsku históriu predstavuje útek Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z Osvienčimu (ich správa, považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia, pomohla odhaliť nacistický plán židovskej genocídy), to pre Ameriku znamená životná odysea olympijského atléta a vojnového zajatca Louisa Zamperiniho (26.1.1917 – 2.7.2014).

Jeho príbeh zachytila talentovaná autorka Laura Hillenbrandtová v knihe Nezlomený (Unbroken, 2010), ktorá sa už piaty rok od vydania drží medzi najpredávanejšími knihami v USA. To sa naposledy podarilo Majstrovi šarkanov od Khaleda Hosseiniho.

   

Kniha Nezlomený opisuje rebelantské detstvo Luisa Zamperiniho, z ktorého unikol vďaka atletike. Tá ho v roku 1936 dostala až na olympijský okruh v Berlíne priamo pred samotného Hitlera. No prišla vojna a Louis musel narukovať. Mladého nadporučíka a bombometníka zostrelili nad Pacifikom a na otvorenom mori prežil rekordnú dobu v podobe niekoľkých veľmi krušných týždňov plných dramatických udalostí. Záchranou mu bol pád do japonského zajatia, kde prešiel viacerými pracovnými tábormi so stupňujúcou sa brutalitou. Koniec vojny mu priniesol vytúženú slobodu, ale pokoj v duši našiel až neskôr, keď vďaka kresťanskej viere začal motivovať druhých v boji s nepriazňou osudu.

Laura Hillenbrandtová od devätnástich rokov trpí syndrómom chronickej únavy a je takmer vo všetkom odkázaná na manžela. Doteraz napísala iba dva romány, oba skutočné príbehy (druhý o dostihovom šampiónovi Seabiscuit: Americká legenda, 2001) sa dočkali nielen veľkého knižného úspechu, ale aj filmového spracovania.

Príbeh Louisa Zamperiniho si pre svoj režisérsky debut vybrala Angelina Jolie a do hlavnej úlohy obsadila veľmi nádejného Jacka O’Connella. Jej výpravná vojnová verzia príbehu mala v USA premiéru na sklonku minulého roka a okrem množstva ohlasov získala aj tri nominácie na Oscara. V súčasnosti si osud a odkaz Louisa Zamperiniho získava sympatie všade vo svete.

 Po knižnej verzii príde 5.2.2015 na Slovensko aj filmová.

POZOR SÚŤAŽ!

Správne odpovedz na súťažnú otázku a vyhraj knihu NEZLOMENÝ!

Súťažná otázka: V ktorom slovenskom vydavateľstve vyšla vyššie spomínaná kniha Nezlomený?

Správna odpoveď: TATRAN

Knihu NEZLOMENÝ vyhrávajú: Vlado Palša z Veľkého Šariša a Štefánia Kašubová z Krásna nad Kysucou.

Výhercom srdečne blahoželáme!