Nevedomé fantázie vo vzťahoch

Nevedomé fantázie vo vzťahoch

Titl, Slavoj
Nevědomé fantazie ve vztazích

Psychoanalytický pohľad na partnerstvo

399 Kč, 288 str., brož.
  Vydalo vydavateľstvo PORTÁL 

Naše hlboké, nevedomé fantázie ovplyvňujú naše prežívanie aj naše činy. Niekedy nám bráni, aby sme dosiahli to, pre čo sme sa vedome rozhodli, inokedy nás vedú do situácií, ktoré naša rozumná časť odmieta. Určujú, do koho sa zamilujeme a komu sa vyhneme, kto a za akých podmienok pre nás bude sexuálne vzrušujúci, a kto naopak spadne do koša „zúfale nudný/á!“ Nevedomie vzťahu je potom vždy tvorené interakciou oboch partnerov. Ak chce terapeut páru alebo rodine účinne pomôcť, musí rozumieť práve tomu vzťahovému nevedomiu a fantáziám, ktorý daný vzťah riadi. Počas terapie hľadá nevedomé fantázie, ktoré prepojujú partnerov alebo rodinu. Z týchto spoločných nevedomých fantázií vychádza tzv. „nevedomé vzťahové presvedčenie“, ktoré určuje, ako bude fungovať celý vzťahový systém – pár, rodina, ale i iné skupiny.

Na základe svojej viac ako trdsaťročnej praxe predstavuje autor korene fantázií vo vývoji človeka, fantazijné životy ľudí, ich sny a túžby a predstavy o partnerských vzťahoch v kontexte modernej párovej a rodinnej psychoanalýzy.

PhDr. Slavoj Titl je psychoanalytik a psychoterapeut, člen Českej psychoanalytickej spoločnosti, Českej spoločnosti pre psychoanalytickú psychoterapiu a jeden za zakladateľov Inštitútu pre psychoanalytickú párovú a rodinnú terapiu. V Portále vyšla jeho kniha Psychoanalytická párová terapia (2014).