Nech vás sviatky pokoja a mieru finančne nezruinujú

Nech vás sviatky pokoja a mieru finančne nezruinujú

Čo nevidieť sú tu Vianoce a s nimi klasický predvianočný zhon. Varenie, pečenie a kupovanie darčekov nám dá zabrať. Najviac starostí robia každému z nás vianočné darčeky – nie len ich zháňanie, ale aj financie, ktorých nikdy nie je navyše.

Skôr ako sa pustíte do nákupu darčekov prečítajte si týchto pár riadkov. Môžu vám ušetriť nervy, značnú časť financií a pomôžu vám vyhnúť sa stresu.

Plánujte

Darčeky na Vianoce musia byť, hlavne čo sa týka detí, pre ktoré je to hlavný dôvod radosti  na tento sviatok. Autíčka, bábiky, detské kočíky, a pod. môžete nakúpiť skôr. Pekne zabalené môžu byť odložené v poličke aj niekoľko týždňov či mesiacov. Dočkajú sa svojho času, keď skončia ako darček pod stromčekom bez najmenšej ujmy.

Ak chcete podarovať oblečenie – sveter, topánky, nohavice, alebo luxusnú kabelku, či exkluzívny parfum môžete ich tiež kúpiť skôr. Bez zbytočného náhlenia a stresu si prezriete tovar a vyberiete tú správnu veľkosť, štýl a aj farbu. Ak chcete plánovanie dotiahnuť do dokonalosti pripravte si v dostatočnom predstihu zoznam. Porozprávajte sa s členmi rodiny čo by chceli pod stromček a zapíšte si to. Získate tak tipy na vianočné darčeky priamo od osôb, ktoré chcete obdarovať. Ak niečo zo zoznamu následne zbadáte v obchode za dobrú cenu máte o problém menej.

Vyhnite sa davom ľudí

Preplnené obchody, všade veľa ľudí, dlhé rady pri pokladni,... predvianočný chaos všade kde sa pozriete. Ak sa mu chcete vyhnúť nakupujte cez internet. Dnes takto môžete nakúpiť naozaj čokoľvek a donesú vám to až domov. Vyhnete sa nie len impulzívnym nákupom, kedy by ste kúpili aj to čo nechcete, ale zároveň môžete danú vec kúpiť aj lacnejšie. Práve vianočné darčeky najviac zaťažia našu peňaženku.

Porovnajte si ponuky jednotlivých eshopov, využite zľavy, alebo zľavové kupóny, ktoré niekedy eshopy ponúkajú. Výsledná suma na takto kúpené darčeky vás môže aj milo prekvapiť.

Odolajte reklamám

Nie len reklama v televízii, ale aj výklady obchodných domov vás na každom kroku lákajú aby ste si to, alebo ono kúpili – najlepšie vianočné darčeky, vianočné zľavy,... odolať týmto vianočným ponukám môže byť niekedy náročné. Skôr ako to, či ono kúpite premyslite si či to naozaj potrebujete. Naozaj to všetko aj potrebujete a využijete? Potrebujete tretí kabát na zimu, alebo stroj na výrobu zmrzliny, nový televízor či ďalšiu svietiacu girlandu na okno?

Financie

Ušetriť môžete aj spôsobom platenia. Je síce pravdou, že dnes vám stačí len kreditná karta a dostatok financií na nej a kúpite čokoľvek a kedykoľvek. Problém ale nastane keď vám príde výpis účtu. Pokiaľ peniaze nevidíte, ani si neuvedomujete koľko platíte. Je lepšie ak si dopredu premyslíte koľko peňazí chcete investovať do darčekov, túto sumu si vyberte z účtu a vždy keď kúpite darček zaplaťte ho z tejto časti financií.

Ak chcete predísť predvianočnému utrácaniu peňazí z mesačného rozpočtu založte si extra účet. Ukladajte si naň po celý rok menšiu časť  peňazí z každej výplaty a Vianočné sviatky vás nebudú stáť toľko ako inokedy. Ak si každý mesiac dáte bokom cca 25 e budete mať na Vianoce 300 e k dobru.

Dobrá rada na záver

Pokúste sa vyhnúť nevýhodným ponúkam spotrebných úverov na veci, ktoré reálne nepotrebujete. Neuvážené požičiavanie môže vás môže dostať do dlhovej špirály. Odporúčame spotrebné úvery porovnať a vybrať ten najvýhodnejší z hľadiska úrokov a poplatkov.