Na peknú postavu nepotrebujete drieť s činkami

Na peknú postavu nepotrebujete drieť s činkami

S príchodom leta chceme byť všetky odrazu vyšportované a štíhlejšie. Akurát, že činky a ťažké stroje vo fitku nám priveľmi nevoňajú. Činky nie sú jediná cesta, ako docieliť peknú postavu. Našťastie posilňovňa ponúka aj iné možnosti. Skúste tipy od trénerky Denisy Valáškovej a budete mať postavičku ako lusk.

  • Rozcvička je základ

Pred každým cvičením je nutné sa rozohriať. „Rozcvička je dôležitá aby sme si ponaťahovali a rozohriali svaly, a tým predišli možným zraneniam. Rozcvička je dôležitou súčasťou tréningu, ktorú určite netreba podceňovať! Ak ste vo fitku, pokojne skúste na 5 minút bežiaci pás či bicykel. K tomu pridajte svižnejšiu rozcvičku, ktorá spočíva v dynamických cvikoch. Zaradiť môžete drepy s výskokom, obyčajné drepy či kliky. Všetko by ste mali opakovať 10- krát po 3 série, to bude na začiatok stačiť,“ hovorí na úvod Denisa. 

  • Skvelý TRX tréning

Už ste počuli o zázraku menom TRX? Trénerka nám jeho výhody priblížila: „TRX trénig je vhodný na celkové precvičenie, pomáha spaľovať a zároveň spevňovať celé telo, zlepšuje výkonnosť. Navyše zlepšuje kondíciu, rovnováhu, mobilitu chrbtice, svalovú silu, stabilitu,“ vysvetľuje trénerka. Výhodou tejto pomôcky je, že si viete regulovať zaťaženie podľa toho, či ste začiatočník alebo pokročilý. Celá záťaž závisí od toho, ako sa postavíte, aký si vyberiete uhol a postup cvičenia. Ak ste začiatočník, začnite s menším uhlom a postupne sa posúvajte ďalej. „Radšej spravte menej opakovaní, nešetrite na prevedení cviku. Skúste pomocou TRX spraviť drep. Pevne uchopte TRX, nohy dajte na šírku ramien ako pri klasickom drepe. Spravte 3 série po 12 opakovaní. K tomu pokojne pridajte výpad vpred 3 série po 12 opakovaní (6 na každú nohu). Pokročilejší môžu skúsiť  pomocou TRX  aj výpad vzad.“

  • Švihadlo nie je len pre deti

Čo tak si zaspomínať na detské časy a zobrať do rúk švihadlo. „Švihadlo je veľmi dobrý nástroj, ktorým si vyskáčete lepšiu postavu. Skákaním zvyšujete tepovú frekvenciu a začínate páliť tuky. Vydržte aspoň minútu intenzívneho skákania. Švihadlo zapája každý sval vášho tela- nohy, ruky, boky, ale aj brucho. Táto pomôcka pracuje skoro všade, dokonale precvičíte aj horné aj dolné partie.“ nabáda nás odborníčka.

  • Ploché bruško

Bruško by ste nemali zanedbávať, ak vás nebavia klasické brušáky, skúste to inak. „Ľahnite si chrbtom na fitloptu. Nohy sú na šírku bokov, chodidlá na zemi, ruky za hlavou. S výdychom sa dvihnite dohora, s nádychom sa vráťte späť. Myslite na to, že sa ťaháte pomocou brucha, nie krku a rúk.“ upozorňuje Denisa.

Treba myslieť aj na to, že za peknou postavou je nielen fyzické úsilie. Darmo budete dve hodiny skákať na švihadle, keď sa potom navečeriate v prvom fast foode.

 

 Zdroj foto: YourChange
Autor: Janka Radimáková