MS v hokeji 2010 Nemecko

Česi sa stali majstrami sveta pre rok 2010. V rozhodujúcom zápase po vynikajúcom taktickom výkone pokorili favorizovaných Rusov 2:1

 

Slovensko skončilo na 12. mieste. Ak chceme na MS 2011 u nás uspieť, jednoznačne musí hrať viac našich hviezd z NHL. V základnej skupine budeme hrať s Rusmi, Nemcami a Slovinskom. Na Rusov zahrať vieme, Nemci sú na rovnakej výkonnostnej úrovni ako my, Slovinci - nováčik bude poriadne hrýzť.

 

Hlavným strojcom úspechu by mohol byť Jaro Halák. Budaj síce nesklamal v Nemecku, ale ani nevynikol. Ako sme už spomínali, musia prísť aj voľní hráči z NHL. Bez Gáboríka, Handzuša, Cháru, Višňovského či Hossu by to bolo viac ako ťažké. Zároveň sa musí vytvoriť „dobrá parta" - bez kolektívneho výkonu úspech nepríde. Viď teraz Rusi. Samé individuality, žiadny kolektívny výkon. Česi vyhrali, pretože vytvorili jednoliaty team.

 

Ak chceme doma uspieť, toto je najdôležitejšia úloha aj pre nášho trénera Hanlona. Jedine kamarátska partia bude mať chuť odčiniť neúspech z Nemecka.  Pomôcť jej musia aj fanúšikovia. Práve ich hlasivky budú znamenať posilnenie mužstva ďalším hráčom.

 

Pred MS bude dôležité hrať viac prípravných zápasov so Švédmi, Fínmi či Kanadou, USA, Čechmi. Zápasy s priemernými súpermi nestačia. Že musí prísť maximum hráčov z NHL i KHL o tom sme už písali. Nemecko sa potom nezopakuje,  o tom nepochybujeme. Veď kto by sa na historicky prvých MS u nás z našich nechcel ukázať a zvíťaziť...

 

Ak tu však už budú, potrebujeme v zápasoch ich víťazné góly. Peter Bondra v Göteborgu 2 sek. pred koncom II. tretiny zápasu s Kanadou znížil na 1:2, zápas sme otočili a stali sa majstrami sveta. Takéto góly budú potrebné na víťazstvá proti silným súperom. Aj keď slabého - čo MS v Nemecku jasne ukázali - prakticky niet.

 

Šesť gólov od Dánov v jednej tretine je dostatočným dôkazom. Na domácom šampionáte sa takýto luxus nesmie opakovať! Úspech a neúspech delí tenučký ľad. V Nemecku nám k postupu a „sláve" chýbalo víťazstvo nad domácim teamom. Ak chceme uspieť doma , musíme zvládnuť práve takéto kľúčové duely. Na to však potrebujeme hráčov, ktorí majú skúsenosti z takýchto súbojov v NHL aj v KHL. S nimi sa o neúspech na MS 2011 v Bratislave a v Košiciach báť nemusíme.

 


Juraj Drahoš