Mesiac radosti

Mesiac radosti

Bang Nes, Ragnhild
Měsíc radosti

31 krôčikov ku štastiu
Preklad Mrázová, Daniela

Vydalo vydavateľstvo PORTÁL

Je preukázané, že i drobné pravidelné pozitívne skúsenosti vedú k zlepšeniu zdravotného stavu, prehĺbeniu priateľských vzťahov a k predĺženiu života. Radosť funguje ako protiváha stresovej záťaže a zmierňuje úzkosti a obavy.

V 31 kapitolách knihy nájdeme postoje a činnosti smerujúce k vyrovnaniu, ukľudneniu, vďačnosti a vôbec pozitívnejšiemu prístupu k životu. Kde všade možno šťastie hľadať a nájsť: Dá sa ho vôbec naučiť? Ako prerámovať každodenné skúsenosti, aby sa z nich stali zdroje šťastia? Text ponúka množstvo aktivít vedúcich ku šťastiu, ako je nadväzovanie menej hlbokých vzťahov v bežnom živote, mindfulness, neustála zvedavosť, dávanie a prispievanie, vďačnosť, prijatie, docielenie stavu flow a samozrejme pobyt v prírode, vytváranie „mentálneho albumu šťastných spomienok“, obmeňovanie, hravosť a pokorný prístup k životu.

Ragnhild Bang Nes vyučuje psychológiu na univerzite v Osle. Pôsobí tiež v nórskom Ústave pre výzkum verejného zdravia, kde sa už takmer 20 rokov venuje výzkumu šťastia.