Meditácia vás upokojí. Prečo a ako meditovať?

Meditácia je snáď taká stará ako ľudstvo samo. Aktuálne sa využíva ako spôsob prepojenia sa so svojím vnútrom, na elimináciu stresu, napätia i úzkosti. Pravidelná meditácia vedie k fyzickej i emocionálnej pohode. Ak si meditáciu spájate s niečím mystickým, mýlite sa.

Meditácia je ponorenie sa do ticha. Jej úlohou je odviesť vašu pozornosť od vonkajšieho sveta a sústrediť sa na svoje vnútro. Je to v podstate prax, ktorá využíva rôzne techniky na vyčistenie mysle a prepojenie sa so svojím vnútrom.

Meditácia sa často spája aj s náboženskými praxami, pretože je súčasťou starovekých filozofií a náboženstiev, ako je budhizmus. V kresťanstve možno meditáciou nazvať modlitbu. Okrem toho ju nájdeme aj v súfizme, taoizme a joge.  Meditáciou môže byť teda joga, všímavosť i modlitba.

Existujú rôzne typy meditácie a spájajú sa s rozličnými benefitmi, ako je napríklad úľava od stresu, zníženie úzkosti, zlepšenie zdravia či dokonca odvykanie si od závislostí, ako napríklad fajčenia.

Meditácia je stará tisíce rokov a čoraz viac zaujíma aj vedcov. Existujú mnohé vedecké štúdie, ktoré potvrdili jej prínosy. Práve moderné technológie, ako napríklad EEG, dokázali, ako meditácia pôsobí na mozog a duševné zdravie.

Benefity meditácie v kocke

Ak chceme svoj život prežiť naplno, nie iba prežívať a byť zavalení povinnosťami, meditácia je nevyhnuťnosť. Spája sa s nasledovnými benefitmi:

  • Získate nadhľad nad každodennými povinnosťami, tlakom na výkon i všetkým, čo vám spôsobuje stres.
  • Je to spôsob, ako sa naučíte lepšie zvládať stres.
  • Vďaka prepojeniu sa so svojím vnútrom intenzívne vnímate svoje potreby.
  • Pomáha vám žiť v prítomnosti.
  • Eliminuje negatívne pocity, podporuje kreativitu a učí vás trpezlivosti.
  • Má pozitívny vplyv na srdcovú frekvenciu, krvný tlak i spánok.
  • Pomáha lepšie zvládať symptómy ochorení, ktorými sú astma, úzkosť, rakovina, chronická bolesť, depresia, srdcové choroby, nespavosť a ďalšie.


                      Zdroj foto: freepik.com

Nie je meditácia ako meditácia

Existuje mnoho spôsobov meditácie. Meditáciou môže byť aj práca v záhrade, čítanie knihy či umývanie riadu, pokiaľ sa na tieto činnosti plne sústredíte. Obľúbeným typom meditácie je vizualizácia, keď si do detailov, vrátane zapojenia všetkých zmyslov, vo svojej mysli predstavujete konkrétny obraz.

Meditovať môžete aj prostredníctvom mantier, keď dokola opakujete slovo, alebo vetu. Meditácia všímavosti je o zameraní svojej pozornosti na súčasnosť, teda na tu a teraz. Okrem toho je meditáciou aj qigong, taichi či joga.

Meditácia si vyžaduje vyvinutie sústredenej pozornosti, uvoľnené dýchanie, tiché prostredie, pohodlnú polohu a otvorený postoj, čiže necháte myšlienky prúdiť vo svojej mysli bez posudzovania.

Tipy, ako praktizovať každodennú meditáciu

Meditovať môže každý z nás. Kľúčové je vybrať si typ meditácie, ktorý nám vyhovuje. Aké máte možnosti?

  • Zamerajte sa na hlboké dýchanie. Sledujte, ako vzduch prúdi nosnými dierkami do vášho tela. Vydychujte ústami. Ak vám myšlienky blúdia, čo je zo začiatku prirodzené, vráťte sa vedome späť k sledovaniu dýchania.
  • Venujte sa skenovaniu svojho tela. Koncentrujte sa na každú časť svojho tela. Pozorujte, ako sa ruky dotýkajú zeme, cítite jej jemný chlad a podobne.
  • Ponorte sa do ticha a nahlas opakujte nejakú mantru, alebo sa modlite. Plne sústreďte svoju pozornosť iba na slová, ktoré vyslovujete a dajte do nich emócie.
  • Skvelou voľbou je aj meditácia v chôdzi. Zamerajte sa na nohy a chodidlá, na každý ich pohyb. Venujte pozornosť zvukom a vôňam okolo vás.
  • Praktizujte havajskú techniku hoponopono, ktorá vo vás prebudí láskavosť a súcit. Slovíčka prepáč, odpusť mi, ďakujem ti a milujem ťa majú obrovskú moc.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com