Materstvo, môže priniesť aj čo neočakávate

Materstvo, môže priniesť aj čo neočakávate

Materstvo prináša do života veľa radostí, ale aj starostí. Koľkokrát ste si už povzdychli a povedali: „Ako je tým deťom dobre, žiť tak ešte raz ako ony!“ Nemusí to byť až také ťažké, postačí, ak začnete robiť to, čo ich samy učíte.


Zdravšie jedlo
Klasický scenár: Aj vy svojím ratolestiam poctivo strúhate mrkvu, miesto sladkostí ponúkate ovocie, zatiaľ čo vy do seba nahádžete chlieb s údeninou a sladkosti? Deťom sa snažíme ponúknuť zdravie na tanieri a pri tom na seba zabúdame. „Od kedy mám deti, rozhodla som sa, že budem jesť to, čo ony. Nemusím dvakrát variť a nakoniec im sa snažím dať samé zdravé jedlo. Navyše ušetrím tak čas varením pre seba.“ hovorí Jarka, mama dvoch dcér Katky (3) a Sofie (5).

Kvalitnejší spánok
Ak sa vám zdá táto kombinácia nemysliteľná, budete asi prekvapení. Doteraz ste ponocovali, do postele sa dostali ledva pred polnocou? Ráno ste sa budili neustále ospalé a unavené. Od kedy máte deti asi už nerobíte túto „chybu“. Líhajte si so svojimi deťmi čo najskôr, uvidíte, ako dobre sa vyspíte. „Od kedy sa mi narodil synček, chodím spávať s ním. Veľakrát som už o siedmej v posteli v pyžame. Aj keď v noci kojím, nie je to také strašné, pretože si líham skoro.“ prezrádza Janka, mama malého päťmesačného Romanka. Takže riady, prádlo a ostatné domáce práce nechajte na ráno, iste vás to tam počká a choďte sa radšej dobre vyspať.

Nebráňte sa bláznivým nápadom
Deti robia občas bláznovstvá. Namiesto toho, aby ste im všetko zakazovali, skúste to s nimi. Samozrejme, že všetko má svoje hranice. Ak vám budú chcieť kresliť fixkami po stene, nebude to iste nápad, ktorý sa vám bude páčiť. „Môj päťročný syn miluje dážď. Obzvlášť kaluže, ktoré po ňom ostanú. Rád do nich skáče a voda prská všade naokolo. Vždy som sa hnevala, zakazovala, až som jedného dňa prestala bojovať, kúpila mu gumáky, riadny pršiplášť, vychystala som seba a išli sme si do kaluží poskákať spolu. Syn bol spokojný a ja som si pripomenula na detské časy.“ smeje sa Linda, mama päťročného Simona.

Úprimnosť
Nie je na škodu od detí „odkukať“ úprimnosť. A nelámať si zbytočne hlavu nad tým, čo sa hodí alebo nehodí. Deti rady hovoria, čo si myslia. Zaveďte to aj vy, hlavne s mierou. „Vždy som sa bála akosi vyjadriť, čo si skutočne myslím. Až kým neprišli deti a tie razia trend, čo na srdci, to na jazyku. Začala som to tiež praktizovať a celkom mi to ide.“ chváli sa Andrea, mama 6- ročných dvojičiek.


S deťmi zažijete skutočne veľa zábavy a často prinesú situácie, ktoré neočakávate. Nebuďte zbytočne prísni a užívajte si s nimi, tak ako sa len dá.

Autor: Janka Radimáková