Lyžovačka na ľadovci

Lyžovačka na ľadovci

 


Kto by sa nechcel lyžovať v svetoznámom stredisku Kaprun, ktoré je známe špičkovými zjazdovkami, perfektnými službami a najmä tým, že sa tu lyžuje celý rok?
Kaprun je obklopený úchvatnou scenériou ľadovca Kitzsteinhorn, ktorý som sem prišla „zdolať“. Dala som si pripraviť lyže a vyrazila na cestu. Na Slovensku nebolo po snehu ani stopy a ja som sa vybrala na lyžovačku do Rakúska.
Do Kaprunu nie je ďaleko
Z Banskej Bystrice do Kaprunu mi to autom trvalo približne 7 hodín a prešla som 690 km. Od Viedne po Salzburg vedie diaľnica, takže cesta ubiehala celkom rýchlo. No a zo Salzburgu to bolo do Kaprunu už len kúsok. Scenéria, ktorá vás víta, keď prichádzate do tejto oblasti, je nádherná. Vysoké vrcholky rakúskych Álp pôsobia mohutne a vznešene. Kaprun leží priamo pod najvyššími štítmi a preto má nádhernú vysokohorskú atmosféru. Dokonca aj riečka, ktorá mestom preteká, je ľadovo sfarbená. Z penziónu som mala výhľad na Kitzsteinhorn, už spomínaný ľadovec s výškou 3029 m n.m. Kaprun ma milo prekvapil. Presne takto si predstavujem mesto pre lyžiarov. Majú blízko k zjazdovkám, a tým, že je celý Kaprun malý, majú blízko vlastne všade. Toto pekné mestečko s drevenými penziónmi a nádhernými výhľadmi je plné ski servisov, predajní z lyžiarskymi potrebami, so športovým oblečením, ale aj alkoholom a potravinami. Okrem toho je v meste prírodný park, múzeum, kúpele Optimum, kde si môžete dopriať saunu, parný kúpeľ, alebo si jednoducho zaplávať po celodennej lyžovačke. Ak vám lyžovačka nestačila, zahrajte si squash, tenis, alebo sa vyhrejte v soláriu. Kaprun je perfektne vybavené stredisko pripravené uspokojiť všetkých návštevníkov. Lyžiarom len upravené zjazdovky nestačia. Doplnkové služby sú rovnako dôležité. Po celodennej lyžovačke v studenom ľadovcovom vzduchu si dopriať horúci nápoj vo vonkajšom hudobnom pavilóne, dopriať si saunu, dobre si zajesť a ak chcete aj zatancovať. Bary, tradičné krčmičky, diskotéky a reštaurácie sú takisto neoddeliteľnou súčasťou dobrej lyžovačky. Je tu aj športový bar, kde sa nielen popíja ale aj hrá bowling. Ceny sú pomerne vysoké. Je to Rakúsko a ešte k tomu jedno z najznámejších a najatraktívnejších lyžiarskych stredísk. Takže treba počítať s tým, že za pivo zaplatíte približne 4 eurá, za pizzu 7-8 eur, ako aj za guláš či pečené kurča. Mesto Zell am See, ktoré leží približne 11 kilometrov od Kaprunu, pôsobí rovnako veľmi príjemne. V jeho blízkosti leží veľké jazero, ktoré v lete žije vodnými športmi a v zime sa zaplní korčuliarmi. Rovnako ako Kaprun, aj Zell am See je mesto hotelov, penziónov, reštaurácií a krčmičiek.

Lyžovanie v Europa Sport Region...

Kaprun a Zell am See patria medzi najkvalitnejšie a najpopulárnejšie lyžiarske areály. Spomínam ich spolu zámerne, lebo tieto dve malé, ale športovým významom veľké mestá, sa v roku 1968 spojili a nesú spoločné označenie Europa-Sport-Region, a práve to cestovná kancelária M.S.T.T. má vo svojej ponuke. Kaprun je svetoznámy vďaka celoročnému lyžovaniu na ľadovci Kitzsteinhorn z výšky 3000 m.n.m. Areál Smittenhöhe ležiaci nad malebným mestečkom Zell am See je určený tak lyžiarskym expertom, ako aj stredne pokročilým lyžiarom, vo výškach od 757 do 2000 m n.m. Najviac návštevníkov do tejto oblasti prichádza kvôli perfektne upraveným zjazdovkám, kvalitným lanovkám a skvelým službám, ale aj kvôli desiatkam športových a kultúrnych podujatí. Kvôli zábave, oddychu a športovému vyžitiu, do tohto atraktívneho regiónu prichádzajú turisti počas celého roka. Jar, leto a jeseň sú mesiace golfu. Pekne upravené golfové ihriská sú umiestnené priamo pod vrcholkami vysokých hor. Turisti zdolávajú okolité kopce a pre cyklistov je tu bohatá sieť cyklotrás. Paragliding, rafting, kanoe, toto tu turisti vyhľadávajú v letných mesiacoch. V strediskách nechýbajú atrakcie ako sánkarská dráha, zimný štadión, curling, tenis, paragliding a množstvo inej zábavy. Jednoducho, Europa Sport Region chce uspokojiť všetkých návštevníkov v zime či v lete.
A koľko tu lyžovačka stojí? Celodenný skipas stojí 35 eur, dvojdňový 64 eur a za týždeň zaplatíte 182 eur. Skipas môžete využívať v celom Europa Sport Regione, teda môžete sa lyžovať v dvoch špičkových areáloch s jedným skipasom. Na neuveriteľných 330 km zjazdoviek. Kabínkové lanovky, sedačkové lanovky, vleky, dokonca aj jazdu až na vrchol ľadovca, k panoramatickej terase, to všetko máte v cene skipasu. Vďaka zakúpenému skipasu máte aj všetky jazdy skibusom zadarmo. Medzi Kaprunom a Zell am See, a samozrejme k jednotlivým zjazdovkám. Je tu o vás perfektne postarané. Zastávky skibusu sú na každých pár metrov, takže stačí ak sa v lyžiarkach s lyžami v ruke postavíte na zastávku a ste vyložení priamo pri kabínkovej lanovke a už vás čaká len lyžovačka. Ak sa prepravujete vlastným autom, parkovanie je bezplatné vo všetkých staniciach v údoliach.

... a priamo na ľadovci

Lyžiarska sezóna na ľadovci nie je časovo obmedzená. Kaprun s ľadovcovým areálom pod vrcholom Kitzsteinhornu ponúka celoročné lyžovanie. Tak vysoko som zatiaľ ešte nebola, a už vôbec nie na lyžiach. Cesta kabínkovou lanovkou do neuveriteľných výšok mi spôsobovala mierne chvenie v žalúdku, ale výhľad z nej bol fantastický. Viezla som sa popri vysokých štítoch skál a neprestajne som musela pozerať na skalné zrázy. Už cesta lanovkou bola pre mňa úžasným zážitkom. Jednotlivé lanovky ma vyviezli do výšky 2900 m a odtiaľ som sa začala spúšťať na lyžiach. Keďže nie som skúsená lyžiarka, mala som strach, ale zvládla som to a určite lyžovačku na ľadovci odporúčam každému. Náročnosť zjazdovky si môžete vybrať sami. Čierne sú pre najnáročnejších lyžiarov, červené pre mierne pokročilých a modré pre nenáročných lyžiarov a začiatočníkov. Zohriať sa, zajesť a vypiť si, môžete aj na ľadovci. Rôzne reštauračné zariadenia sú rozmiestnené od základnej stanice až po stanicu na úplnom vrcholku vo výške 3029 m. Od typických rakúskych jedál až po medzinárodné dobroty. Keď svieti slnko, tak si nápoj doprajete na vonkajšej terase, a keď sneží, schováte sa vo vnútri. Adrenalín, zábava, relax, takto sa trávia dni na ľadovci.
Kitzsteinhorn je aj centrom rôznych podujatí. Či je jar, leto, jeseň alebo zima. Vždy sem máte prečo ísť. Atraktívny je „let“ ponad ľadovec a aj najvyšší výťah na stožiari na svete, ktorý vás vynesie priamo do výšky 3029 m. Je tu aj ľadová aréna Kitzsteinhornu s ľadovými jaskyňami, miestami na kĺzanie a zábavnými plochami. Panoramatická terasa vo výške 3000 m nad morom každému vyrazí dych, výhľadom na vysoké štíty a do srdca Východných Álp, na trávou pokryté kopce ako aj na Hohe tauernský národný park. Od vrcholovej stanice až na plošinu Glocknerkanzel vedie 362 metrov dlhý panoramatický tunel. Výhľady odtiaľto sú úžasné. Grossglockner - najvyšší vrch Rakúska, máte skoro na dotyk. Ľadovec má aj trať pre bežeckých lyžiarov. Celý Europa Sport Region je známy bohatou sieťou bežeckých tratí. Je tu aj infraštruktúra pre snoubordistov. Až šesť snowparkov. V Zell am See je dokonca stála U-rampa a v Kaprune na ľadovci je zábavný park obľúbeným miestom pre jazdu voľným štýlom. Lyžovačka pre všetkých.

Zbaľte si lyže a vyrazte na divokú lyžovačku s fantastickými výhľadmi, ktoré ponúka ľadovec Kitzsteinhorn.
 
http://cestovatel.eu/rakusko/clanok.php?id_country=37