Liptov hľadá svoje ďalšie poklady

Liptov hľadá svoje ďalšie poklady

Značka regionálnych výrobkov Produkt Liptova podporuje výnimočné výrobky poctivo vyrobené na Liptove. Tretia výzva na získanie tejto značky práve začala. Liptáci budú hľadať nové poklady v podobe Produktov Liptova do konca januára.

Produkt Liptova je tu od roku 2021 a ide o spoločný projekt Miestnej akčnej skupiny (MAS) Horný Liptov, Občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov, združenia cestovného ruchu Klaster Liptov a Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

„Už tri roky rozvíjame v našom regióne krásny projekt Produkt Liptova. Pozývame remeselníkov, producentov, potravinárov, poľnohospodárov z nášho regiónu, aby rozšírili našu rodinu Produktov Liptova. Aktuálna výzva na udelenie značky je otvorená do 31. januára 2024. Ponúkame im najmä marketingovú pomoc, ktorú si ako drobní výrobcovia častokrát nevedia samostatne zabezpečiť a my už máme systém aj zdroje na to, aby sme im pomohli v propagácii,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Dovolenka na Liptove je o zážitkoch a tie vytvárajú mnohé atrakcie, skvelá gastronómia aj očarujúca príroda. Práve Produkty Liptova môžu ešte výraznejšie podporiť pozitívne emócie spojené s návštevou či pobytom v regióne a tiež sa stávajú skvelými darčekmi a pamiatkami na Liptov - región, ktorý treba zažiť. Liptákom sa darí cez tento projekt zachovávať tradičné výrobné postupy, tak aby zostali živé aj pre ďalšie generácie. Aktuálne sú súčasťou Produktu Liptova 13-ti výrobcovia s takmer stovkou výrobkov. Patria k nim ľudové kroje, medy, medovníčky, syry aj syrové nite, maslo, mlieko, bylinkové čaje, nealkoholické pivá, Liptovské droby, ktoré navyše majú aj Chránené zemepisné označenie pôvodu, čím sa sú aj európskym unikátom. Nechýbajú ani bylinkové mydlá a šampóny, či tkané koberce a prestierania.

„Verím, že čoskoro rozšírime počty našich Produktov Liptova o ďalšie. Samozrejme tomu bude predchádzať náročná certifikácia, v ktorej naši odborníci preveria kvalitu a výnimočnosť prihlásených produktov, aby sme následne ukázali skutočne to najlepšie z regiónu,“ avizuje riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Jednotlivé Produkty Liptova sú zárukou kvality výrobkov prihliadajúc na ich lokálnosť, udržateľnosť a lásku k tradíciám a prírodnému bohatstvu regiónu Liptov.

Aktuálne sa dá k Produktom Liptova dostať cez regionálne pulty v informačných centrách v Liptovskom Mikuláši aj Liptovskom Jáne, ale aj v Hýrošovej špajze v Ružomberku. Vo VisitLiptov aktívne pracujú na tom, aby sa pulty dostali aj do ubytovacích zariadení, kde sa už teraz niektoré z produktov aj predávajú.
           
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje projekt Produkt Liptova z dotácie Ministerstva dopravy SR vo výške 11 000,- eur.