Leto sa blíži. Pripravte si pokožku a vlasy na horúce slnečné lúče

Leto sa blíži. Pripravte si pokožku a vlasy na horúce slnečné lúče

K letu patrí slnko a voda. Po celoročnom zhone si každá z nás zaslúži odpočinok. S prípravou sa však oplatí začať v predstihu, inak si to môže odniesť pokožka i vlasy. Ako ich pripraviť na horúce letné dni?

1. Dbajte na pravidelný píling a hydratáciu

Počas letných mesiacov chodíme viac odhalené. Ak ste doteraz nekládli dôraz na pravidelné odstraňovanie odumretých kožných buniek prostredníctvom pílingu, tak to napravte. Doprajte si ho minimálne raz týždenne a následne ošetrite pokožku hydratačným telovým mliekom. Pokojne môžete siahnuť aj po prírodných ingredienciách.

Tip na prírodný píling:

Zmiešajte trstinový cukor s olivovým olejom. Krúživými pohybmi naneste na pokožku celého tela. Nechajte chvíľu pôsobiť a opláchnite.

Tip na dokonalú hydratáciu pokožky:

Po ošetrení pokožky celého tela pílingom naneste na vlhkú pleť kokosový olej. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a opláchnite.

2. Pridajte do jedálnička potraviny, ktoré chránia pleť i vlasy

Pokožku i vlasy môžete dopredu pripraviť na to, že budú vystavené škodlivým slnečným lúčom. Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na lykopén. Je to dôležitý antioxidant, ktorý pleť chráni. Výborným zdrojom sú paradajky. Ak ich tepelne upravíte, obsah tejto výživnej látky v nich stúpne. Preto si pripravte napríklad grilované paradajky alebo siahnite po kvalitnom kečupe. Výbornou voľbou je aj betakarotén. Konzumáciou potravín, ktoré ho obsahujú, pripravíte pokožku na letné opaľovanie. Betakarotén nájdete napríklad v ovocí a zelenine žltej, oranžovej a červenej farby.
Okrem zdrojov lykopénu sa odporúča zvýšiť aj príjem zdravých tukov. Nenasýtené mastné kyseliny napomáhajú obnove pokožky i nechtov. Jedzte viac tučných rýb, orechov a semien.

3. Ak máte na tele vyrážky, riešte to!

Ak sú niektoré časti vášho tela pokryté vyrážkami, navštívte kožného lekára. Budete sa na pláži cítiť lepšie a vyhnete sa tiež prípadným zápalom.

4. Doprajte vlasom aspoň raz do týždňa 30-minútový zábal

Ak svoje vlasy počas roka odbavíte len kondicionérom, skúste to zmeniť. Raz týždenne na ne naneste kvalitný zábal a nechajte ho pôsobiť aspoň polhodinu. Môžete siahnuť po preparátoch z drogérie alebo využiť to, čo ponúka vaša komora. Výborné sú panenské oleje, vajíčka či jogurty.

5. Pite veľa tekutín

Ak je vašou slabou stránkou pitný režim, ktorý pozostáva iba z niekoľkých pohárov kávy či čaju, napravte to. Primeraný pitný režim je pre krásnu a zdravú pleť i vlasy nevyhnutnosťou.

6. Do kozmetického kufríka pridajte kozmetiku s ochranným faktorom

Na trhu je množstvo preparátov, ktoré sú určené pre pokožku i vlasy na letné mesiace. Okrem toho, že im dodajú veľa živín, tak ich aj ochránia pred slnečnými lúčmi i chlórovanou vodou. Nezabúdajte, že počas leta by ste mali používať mejkap s SPF. Za zváženie stojí aj používanie ochranného spreju na vlasy a to hlavne v prípade, ak pracujete na slnku. Ak ochranu pokožky a vlasov podceníte, počas leta sa ich stav ešte zhorší a škody sa budú naprávať ťažšie.

-w-