Hra: Jozef a Mária

 

Divadlo Commedia z Popradu vystúpi 19.12. o 17.00 hod., V DK Senica na záver Senickej divadelnej horúčky 2010 s hrou Jozef a Mária
Divadelná inscenácia Jozef a Mária od divadla Commedia nie je biblickým príbehom, hoci sa odohráva na Štedrý večer. Hlavný hrdina Jozef v podaní Vlada Benka je totiž zarytý komunista, zatiaľ čo Mária, ktorú hrá Veronika Žoldáková, v Boha verí, niekedy až priveľmi. Na prvý pohľad by si tento komótny vrátnik v rokoch a stará, ale stále jará upratovačka, čo kedysi vystupovala ako tanečnica vo viedenských divadlách nemali čo povedať. Na začiatku to tak aj vyzerá, pretože kým Jozef hovorí o koze, Mária zasa o voze. Avšak s pokračujúcim dejom obaja protagonisti nachádzajú vo vzájomnej komunikácii čoraz viac styčných bodov a štedrovečerný príbeh dvoch osamelých ľudí sa skončí happyendom.  
Uveriteľné výkony
Režisér, scénograf i kostymér predstavenia Vlado Benko nemohol mať pri výbere svojej hereckej partnerky lepšiu ruku. Boh mu žehnaj za to, že zo zásuvky vytiahol práve tento Turriniho príbeh. Úloha Márie je presne šitá na mieru sympatickej herečky. Máriu vykreslila verne, publikum jej muselo uveriť všetko už po prvých replikách. Vlado Benko odvádza vo všetkých hrách Commedie, v ktorých účinkuje štandardne dobrý výkon. Prítomnosť ženského elementu na pódiu mu však akoby ukázalo nové možnosti jeho hereckého prejavu. Potešiteľné je, že svojej partnerke nechal dostatočne veľkú plochu na to, aby mohla predviesť, čo v nej je.   
Bravó v premiére
Na standing ovations sú herci popradského Divadla Commedia už zvyknutí. Po premiére hry rakúskeho dramatika, scenáristu, spisovateľa a básnika Petra Turriniho Jozef a Mária sa však sálou okrem potlesku ozývalo aj hlasité bravó.
„Myslím si, že to bola zatiaľ najspontánnejšia reakcia publika na premiére, pre nás je to dobrý pocit,“ povedal očividne spokojný režisér a predstaviteľ jednej z úloh Vlado Benko. Potešený bol aj z toho, že na v prípade obsadenia úlohy Márie mal dobrú ruku. „Obavy z toho, či Veronika úlohu zvládne som nemal ani minútu. Vedel som, že v široko ďalekom regióne lepšiu predstaviteľku Márie nezoženiem a potvrdilo sa, že som mal pravdu,“ konštatoval divadelník.  
Skôr pre starších
Hoci to na prvé počutie môže tak vyzerať, Turriniho text i jeho bravúrne naštudovanie v podaní Benko - Žoldáková ocenia najmä tí skôr narodení. „Je to hra pre ľudí od 30, 40 rokov vyššie, ktorí majú skúsenosti s bývalým Československom. Je tu veľa metafor, ktoré sa týkajú bývalého režimu a aj predvojnových časov. Napriek tomu som rád, že si to diváci veľmi pekne poskladali v hlavách a reagovali na miestach, pri ktorých skláňam pred nimi hlavu. Hra má úžasný náboj. Vieme, že po tomto predstavení príde divák domov so silnými emotívnymi zážitkami,“ uzavrel debatu šéf Commedie Vlado Benko.  
OLIVER ONDRÁŠ