Fašiangy

FAŠIANGY

 

Obdobie od Troch kráľov (6.1.) do Popolcovej stredy ( v tomto roku 17.2.) je pohyblivé obdobie, raz dlhšie, raz kratšie. Je to obdobie zabíjačiek, plesov, karnevalov, svadieb. Obdobie radosti, veselosti a hojnosti. Naši predkovia inak jedli striedmo, ale počas fašiangov bolo dovolené sa dobre najesť. Typické sú všetky zabíjačkové špeciality, údeniny a zo sladkostí hlavne vysmážané múčniky – šišky (pampúchy) a fánky (Božie milosti).

V obciach s udržiavanými tradíciami dodnes chodí fašiangový sprievod v maskách ( strašidelných, zvieracích i takých, ktoré zosmiešňujú opačné pohlavie) a za zvukov hlasnej bujarej hudby od domu k domu dobrožičia. Masky majú pôvod v ešte predkresťanských dobách v boji s démonmi a zlými duchmi .

V každom dome obdarujú účastníkov sprievodu klobáskami, slaninkou, pálenkou či práve šiškami a fánkami.

Fašiangy sa končia polnocou v utorok pred Popolcovou stredou pochovávaním basy. Často pri tom asistovali prezlečení za kňaza, hrobára, plačky... Týmto aktom sa zábava končí a nastane obdobie pôstu a ľudia by sa mali viac ponoriť do svojho duchovna.

V mestách sa v tomto období usporadúvajú plesy rôznych spolkov, zoskupení častokrát na veľmi vysokej úrovni. Honosné róby a plné misy špecialít, živá hudba až do rána sú súčasťou.

V obciach sa stále konajú ľudové zábavy s takou či onakou hudobnou produkciou.

V škôlkach a školách sa deti tešia na veselý karneval.

 

Uchovajme si to dobré a príjemné v tomto chladnom zimnom období s nádejou na prichádzajúcu jar, stretávajme sa nielen virtuálne , ale aj pri takýchto veselých udalostiach.

J.Š.