DRSNÉ PYTAČKY

DRSNÉ PYTAČKY

Vedcom sa po prvý raz podarilo zblízka pozorovať pohlavný život voľne žijúcich žralokov. Ide o vzrušujúci a zároveň až sadistický akt.
Sme v oblasti koralových útesov na Floride. Pod žiarivou subtropickou oblohou čakáme niekoľko hodín na našej pozorovateľní, sedem metrov vysokom lešení, a sledujeme takmer nehybnú hladinu mora. Odrazu sa z povrchu dvíha spŕška vody - žraločí samec chňapol po hrudnej plutve samice a jeho chvost udrel do vody s hlučným zadunením. Začína sa pokus o párenie.

Od roku 1992, keď sme s Lindou Martinovou z morského akvária v Monterey začali študovať pohlavný život žralokov, zdokumentovali sme 165 páriacich aktov. To, čo biológovia o pohlavnom živote divých žralokov až doteraz vedeli, bolo podložené náhodným pozorovaním na otvorenom mori a o svedectvá rybárov. Bolo potrebné urobiť systematický výskum.

Za úspech našich pozorovaní vďačíme faktu, že sme sa páriacich zvierat mohli takmer dotýkať. Často sme sa s kamerami priblížili na vzdialenosť necelého metra, teda dostatočne blízko, aby sme počuli, ako sa samec zahryzáva do hrubej plutvy samice. Žraloky, najmä vo vrcholnej fáze párenia, zabúdali na našu prítomnosť.

ZÁSNUBNÝ TANEC

Ginglymostoma cirratum je veľmi silný, avšak neškodný, pomerne lenivý žralok. Dospelé jedince dosahujú dĺžku troch metrov a vážia 100 až 180 kilogramov. Hojne sa vyskytuje v pobrežných vodách, potápači sa s ním často stretávajú pri pobreží Floridy a v Karibskom mori. Napriek pasívnej povahe niekedy uhryznú potápačov, ak ich dráždia - na to sme nikdy nesmeli zabudnúť, najmä v prítomnosti veľkých samcov. Väčšinou sa zdržiavajú v jaskyniach, z ktorých vyplávajú za korisťou, ktorou bývajú humry a kraby.

V malej oblasti, ktorú sme sledovali, sa zhromaždilo v päťtýždňovom období párenia asi 20 dospelých jedincov. Fotograf plával obyčajne s nami a zachytil každý deň niekoľko sto momentiek.

Väčšinou sme prišli včas, aby sme videli zložitý zásnubný tanec stretávajúci sa s priaznivým ohlasom alebo odmietnutím. Keď na hladine vypukol zmätok, museli sme odísť a sledovať dianie len pomocou špeciálnej výzbroje. Uprostred víru plutví sme pozorovali, ako sa samec usiluje preklenúť telo samice. Často sme videli, ako sa jeden z rozmnožovacích orgánov vynoril z vody. Žraločí samci majú totiž takéto orgány dva. Na kopuláciu sa používa iba jeden, v závislosti od toho, z ktorej strany sa samcovi podarí priblížiť k samici.

Samice sa ochotne nepoddávajú a úspešnou kopuláciou končieva menej než desať percent zásnub. Často samice ustúpia do plytkých vôd a zaryjú hrudnú plutvu do dna. Napokon bývajú úspešné len najagresívnejšie a najvytrvalejšie samce.

MILOSTNÉ ZRANENIA

Vari najprekvapivejším poznatkom bolo zistenie, ako malé samce často spolupracujú pri uchádzaní sa o samicu. Dvaja nápadníci, skôr partneri než rivali, sa blížia k samici, jej pokusy o únik ich neodrádzajú. Striedavo doslova pohlcujú protiľahlé hrudné plutvy samice a spoločne ju vlečú do hlbšej vody. Niekedy sme videli krúžiť okolo samice až šesť samcov. Bystrá samica môže samcom vzdorovať a vyklenutím boku dostať plutvu z ich dosahu.

Úspešný samec z útočiacej skupiny pevne chytí plutvu samice a obratne vyrovná svoje telo s jej telom. Prevráti samicu, prudko pod ňu prehne chvost a takto podopretý sa začne páriť. Úspešná kopulácia trvá jednu až dve minúty.

Po akte sa samec často zrúti na morské dno. Veľká úľava môže byť spôsobená tým, že trpí nedostatkom kyslíka, pretože po celý čas boli jeho čeľuste zahryznuté do plutvy samice.

Po dňoch párenia samica odpláva s pohryzenou hrudnou plutvou. Takéto milostné zranenie môžu vyzerať vážne, hrubá koža sa však rýchlo hojí.

V priebehu našich pozorovaní sme sa usilovali všetko zaznamenať. K našej videokamere sme pripojili zoznam kódov, aby sme označené jedince lepšie identifikovali a dešifrovali ich vzájomnú súčinnosť.

Okrem záhona morských húb sa nám podarilo nájsť novorodené mláďa a potvrdiť tak našu domnienku, že oblasť párenia slúži aj ako domov malých žralokov a škôlka. Nález novorodených mláďat potvrdzuje, ako veľa sa musíme učiť. Vieme, že sa mláďatá liahnu z vajec vo vnútri matkinho tela, presný čas tehotenstva však nepoznáme - u ostatných druhov žralokov to býva 6 až 24 mesiacov.

MAJÚ PRÁVO NA ŽIVOT!

Frank Muru, správca z Floridského morského sveta v Orlande, nám pomohol odchytiť dve samice. Podľa sonogramov sú obidve tehotné, postup ich tehotenstva budeme sledovať. Ak bude pôrod úspešný - očakávame vrh 20 až 30 mláďat, žraločie samice označíme a vypustíme aj s matkou späť do voľného mora. Očakávame, že s ich pomocou získame v budúcnosti ďalšie informácie o živote tohto živočíšneho druhu.

Počet žralokov Ginglymostoma cirratum, podobne ako aj iných druhov, neustále klesá. Ich mäso sa používa ako návnada pri love krabov a tiež ich náhodne ulovia spolu s inými obchodne výhodnejšími druhmi. Nadmerný lov týchto žralokov v súčasnosti obmedzujú americké federálne regulačné predpisy. Aj my musíme tieto zvieratá a ich životné prostredie chrániť, pretože zostáva už len málo prirodzených pobrežných oblastí nedotknutých ľudskou civilizáciou. Ak sa nám to podarí, zažije tento a množstvo ďalších párov ešte veľa plodných spojení.

(Spracované zo zahraničnej tlače)