Dovoz auta zo zahraničia. Ako na to?

Dovoz auta zo zahraničia. Ako na to?

Chcete si kúpiť nové vozidlo, ale vaše vysnívané sa nachádza v zahraničí? Ak ste presvedčení o tom, že ono je to pravé, asi nič iné vám nezostáva, budete si ho musieť doviesť na Slovensko. Prečítajte si, na ktoré kroky by ste pri dovoze vozidla zo zahraničia nemali zabudnúť.

1. Majte plán

Pri výbere vozidla je prvoradé to, aké sú vaše osobné preferencie. Nie je ale jedno ani to, v ktorej krajine si ho kúpite. Okrem toho, že by ste si mali preštudovať pravidlá daného štátu, myslite aj na to, akú vzdialenosť budete musieť pre túto kúpu zdolať. Platí to, že čím bližšie, tým lepšie. Logicky, za kratšiu vzdialenosť miniete menej peňazí za cestu. Najpohodlnejšie je, ak pôjdete autom, teda poprosíte niekoho, aby sa k vám pridal vlastným vozidlom. V mnohých prípadoch to bude takto lacnejšie než vlakom a autobusom. Nehovoriac o ušetrenom čase.

2. Zabezpečte si prevozné značky

Predstavte si, že ste si vozidlo vyskúšali, boli ste spokojní, takže ste si ho aj kúpili. Na chvíľku sa môžete oddať pocitu eufórie, potom však prichádzajú ďalšie povinnosti. Teraz by ste mali odhlásiť vozidlo na príslušnom dopravnom inšpektoráte. Vybavte si prevozné značky – mnohokrát to spraví samotný predajca (skúste sa s ním dohodnúť ešte pred kúpou) alebo vám ho vystavia v špecializovaných firmách. Ak si z cudziny chcete doviesť auto bez emisnej a technickej kontroly (v ďalšom odseku), prevozné značky pravdepodobne nedostanete.

3. Nezabudnite na emisnú a technickú kontrolu

Predpokladáme, že ste sa dobre pozreli na to, čo kupujete, a akým vozidlom sa chcete vybrať na cestu domov. Je nevyhnutné, aby auto malo povinnú výbavu, ak má ojazdené pneumatiky, či sú plne funkčné atď. Okrem vlastnej kontroly však budete potrebovať aj potvrdenie o technickej a emisnej kontrole nie staršie ako mesiac. Technická kontrola (STK) vozidla sa môže spojiť aj s kontrolou originality.

4. Skontrolujte si všetky potrebné dokumenty

Ak ste absolvovali všetky doteraz uvedené kroky, už by ste u seba mali mať kúpno-predajnú zmluvu, faktúru, potvrdenie o odhlásení vozidla, prevozné značky a protokol o platnej technickej a emisnej kontrole. Nezabudnite však ani na technický preukaz. Po príchode na Slovensko si budete musieť zabezpečiť úradný preklad všetkých týchto dokumentov. Kúpno-predajnú zmluvu nie je potrebné preložiť, ak je dvojjazyčná alebo ak predajca podpísal slovenskú verziu.

5. Navštívte obvodný úrad na Slovensku

Po absolvovaní kontroly originality zájdite na obvodný úrad vo vašom bydlisku, na odbor dopravy. Ak ste ju ešte nevykonali, na úrade vás nasmerujú, aké žiadosti pre tento účel budete musieť predložiť a aké kroky vykonať. Táto návšteva je však nevyhnutná predovšetkým kvôli schváleniu vozidla na jazdu. Ako sme to už spomenuli v predchádzajúcom odseku, majte u seba všetky potrebné dokumenty a ich úradné preklady.

6. Poistite svoje vozidlo

Povinné zmluvné poistenie musíte mať zo zákona. Nepodceňujte teda nutnosť tohto kroku.

7. Odovzdajte potrebné dokumenty na dopravnom inšpektoráte

Nakoniec by ste mali zájsť aj na dopravný inšpektorát a odovzdať potrebné dokumenty, aby ste mali všetko v poriadku. Informácie si vyžiadajte buď na samotnom úrade, ale nájdete ich napríklad aj na webovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.



Zdroj fotiek: Unsplash, Pexels