Dojčíte? Poradíme vám, ako zvýšiť produkciu mlieka

Dojčíte? Poradíme vám, ako zvýšiť produkciu mlieka

Konečne ste si priniesli domov vytúžený batôžtek z pôrodnice. Pomaly zisťujete, že idylka to až tak veľmi nebude. Najmä novopečeným mamičkám pribúdajú vrásky z kojenia. Nuž, nefunguje to ako v reklame, že bábätko sa krásne prisaje, pije a mamička si to užíva. Najčastejším problémom pri kojení je málo mliečka. My však vieme ako jeho produkciu zvýšiť.

  • Správne jedlo

Ak začínate kojiť, nedostatok a kvalitu mlieka sa snažíte v prvom rade zvýšiť domácou stravou. Odporúčajú sa polievky, acidofilné nápoje, tvaroh či čistá hroznová šťava. Na každú mamičku však funguje niečo iné. Preto si skúste aj všímať, ktoré potraviny či nápoje vám tvorbu mlieka zvyšujú. Dôležitá je aj pravidelnosť a pestrosť stravy v kombinácií s pitným režimom, aapoň 3 litre tekutín denne.

  • Odsávajte

Veľmi dobrou taktikou je aj odsávanie mliečka po každom kojení. Vyčkajte asi 15 minút po dojčení a až potom začnite odsávať. Má to hneď dve výhody: mliečka sa vám začne tvoriť viac a budete mať zásoby, ak by bolo potrebné bábätko dokrmovať. Skúsiť môže odsávačky, či už ručnú alebo elektrickú. Ak máte mliečka skutočne málo, môže byť pre vás dosť demotivujúce vidieť ako vaše drahocenné kvapky zostávajú v odsávačke. Preto na začiatok vyskúšajte odsávanie iba rukou. Je to dosť pracné, chvíľu trvá kým odhalíte „grif“, ale každá kvapka aspoň skončí priamo v nádobe.

  • Nahrievajte

Určite pomôže, ak prsníky pred dojčením a odsávaním nahrejete. A to teplou sprchou, alebo obkladmi. Postačí aj prikladanie nahriatej plienky. Mliečko bude lepšie tiecť. Nezabúdajte aj striedať prsia, keď je v jednom viac mlieka alebo tečie z neho ľahšie. Ak by ste to podcenili, neskôr sa vám to môže vypomstiť. V prípade, že budete preferovať iba jeden, v druhom stratíte mlieko úplne.

  • Prikladajte bábätko

Darmo budete odsávať, nahrievať a robiť všetky opatrenia, keď budete bábätku podávať mliečko inak ako z prsníka. Dôležité je prikladanie bábätka, aj keď máte málo mlieka. Kontakt „koža na kožu“ je na nezaplatenie. Pokojne ho majte aj v noci pri sebe, to všetko pomôže, aby sa mliečko začalo viac tvoriť.

  • Pomôžu bylinky

Na podporu tvorby mlieka, môžete začať užívať bylinky. Benedikt lekársky a senovka grécka sú ideálnou kombináciou, ktorá pomôže. Účinok uvidíte už do 48 hodín. Kupujte ich však v samostatnej forme, každú zvlášť, pretože kombinovaný obsah (obe v jednej tabletke) znižuje percento samotných bylín. O ich užívaní sa poraďte rozhodne s laktačnou poradkyňou. Ak tieto dve nepomôžu, skúste moringu olejodarnú. Vo forme tabletiek, čaju alebo kvapiek ich nájdete v bio shopoch. Tá tak isto podporuje tvorbu mlieka, počítajte však s tým, že si budete musieť za ňu trošku priplatiť. Najlacnejšou variáciou je aj fenikelová silica, tá sa podáva vo forme kvapiek, avšak extrakt je dosť silný, takže sa môže užívať len 3 týždne. Potom je nutné, dať si pauzu.

Ak skutočne nič nefunguje, nie je na škodu poradiť sa s laktačnou poradkyňou. Predsa je len odborníčka a dokáže vám dať tipy, ktoré vám pomôžu. Je to iste ťažšia cesta, ako okamžite siahnuť po umelom mlieku.

Autor: Janka Radimáková