Čo musí spĺňať ideálna zimná obuv?

Čo musí spĺňať ideálna zimná obuv?

Zima je už za dverami a vidieť to aj na čoraz nižších teplotách a teda aj na potrebne čoraz teplejšie sa obliekať. A obúvať? Možno ešte stále nosíte prechodnú obuv, ale onedlho už celkom určite budete potrebovať zimné topánky. Takže ak si potrebujete kúpiť nové, je najvyšší čas. Nepanikárte však, poradíme vám, čo si pri kúpe zimných topánok všímať.

Teplo a pohodlie

Aké musia byť ideálne zimné topánky? A to bez ohľad na to, či si kupujete pohodlné snehule, alebo elegantnejšiu obuv? V prvom rade musia byť teplé. Možno ste to netušili, ale podobne ako cez hlavu aj cez nohy strácame podstatnú časť telesného tepla. Mať nohy v teple je preto veľmi dôležité a o to sa predsa musí postarať vaša zimná obuv.

Okrem toho, že zimné topánky musia byť teplé, musia byť predsa aj pohodlné. To sa samozrejme týka aj obuvi pre iné ročné obdobia, ale pri kúpe zimných topánok je potrebné dať si pozor na jednu extra vec.

Teda ak nosievate hrubé ponožky. V takom prípade budete v zimných topánkach potrebovať o niečo viac priestoru, takže na to myslite pri kúpe. Alebo ešte lepšie: choďte si zimné topánky kúpiť v hrubých ponožkách.

Nohy v suchu a pohodlné obúvanie a vyzúvanie

Dôležitou vlastnosťou zimných topánok je aj vodeodolnosť. Obzvlášť, ak ich chcete nosiť aj keď nasneží a nielen počas „suchej“ zimy. Po kúpe potom nezabúdajte na pravidelnú impregnáciu, aby boli vaše nohy naozaj v suchu.

V neposlednom rade je dôležité obúvanie a zapínanie topánok. Topánky na suchý zips, či spony, prípadne jednoduché nazúvacie topánky sú veľmi praktické a komfortné. Na dlhšie chodenie a hlavne počas sneženia, či dažďových prehánok sú ideálne šnurovacie topánky, ktoré lepšiu priľnú k vašej nohe a tak ju lepšie ochránia.

Pri kúpe vysokých čižiem nad koleno (obzvlášť, ak máte širšie lýtka) je dôležitá aj elastickosť materiálu na ich bokoch. Výrazne zvyšuje komfort pri obúvaní a vyzúvaní čižiem a taktiež zlepšuje ich prispôsobenie sa vašim nohám.