Chyby, kvôli ktorým máme často „dlho do výplaty“

Chyby, kvôli ktorým máme často „dlho do výplaty“

Mnohí z nás robia pri hospodárení s peniazmi chyby, ktoré stoja peniaze navyše. Ako nimi zbytočne neplytvať a ušetriť aj z mála nielen pri nákupe?

1. Nekupujte polotovary

Je jednoduché kúpiť pizzu, konzervy, obaľované ryby či hranolčeky a potom prísť domov a rýchlo ich pripraviť na obed či večeru. Aj keď sa vám možno zdá, že polotovary sú lacnejšie, je to omyl. Preto sa im snažte vyhnúť a kúpte si radšej suroviny, z ktorých urobíte zdravý, chutný a aj lacnejší obed. Takisto si prerátajte, koľko vás vyjde denne obedné menu v reštaurácii s možnosťou, že si obed uvaríte doma a vezmete do práce.

2. Pred vstupom do obchodu si urobte zoznam

Každému nákupu by mala predchádzať „revízia“ chladničky a komory. Spíšte si na papier to, čo potrebujete a nekupujte zbytočnosti iba preto, že sú označené zľavou.

3. Zľavy berte s rezervou

Cieľom každého obchodníka je zarobiť, takže nie vždy, čo je zľavnené, je skutočne výhodnejšie. Buďte v tomto smere obozretní! Ak aj siahnete po cenovo zvýhodnenom produkte, vezmite si iba toľko, koľko spotrebujete – inak zbytočne platíte za niečo, čo možno použijete o niekoľko mesiacov, alebo vyhodíte. To znamená, že nakupovať treba iba to, čo skutočne potrebujete!

4. Pravidelne sledujte svoj bankový účet

To sa týka hlavne tých, ktorí platia kreditnými kartami. Napríklad dnes sú populárne bezkontaktné platby. To znamená, že môžete urobiť niekoľko nákupov do 20 eur bez toho, aby vám prišla správa o odpočítaní peňazí z účtu. A vy potom môžete byť nemilo prekvapení, aký je jeho konečný stav.

5. Refinancujte

Ak máte napríklad spotrebný úver a zároveň bežný účet v debete, porozmýšľajte nad možnosťou refinancovania. Aktuálne sa banky predbiehajú vo výhodných ponukách. Takisto berte do úvahy mesačné poplatky za účet. Zodpovedzte si otázky, ako často vyberáte peniaze z účtu, či robíte bankové prevody do zahraničia a pod. Takisto si porovnajte ponuky jednotlivých bánk, kde sa môže výška poplatkov naozaj dosť líšiť.

6. Nebráňte sa online nakupovaniu

Nákupy cez internet sú čoraz obľúbenejšie a často aj cenovo výhodnejšie. Samozrejme, treba sa vedieť v ponukách zorientovať a vybrať si čestných predajcov, pretože internet stále ponúka dostatok príležitostí aj pre nekalé praktiky.


-w-