Časté chyby práčok. Máte takéto problémy aj vy?

Časté chyby práčok. Máte takéto problémy aj vy?

Moderné práčky sú neporovnateľne spoľahlivejšie ako tie, ktoré sa predávali pri nástupe automatických práčok. To však neznamená, že sa im poruchy úplne vyhýbajú. Pozrime sa na niektoré z tých najčastejších.

Nezohrievanie vody a vyhadzovanie poistiek

Začnime problémom, keď práčka nezohrieva vodu. Príčin môže byť viacero. Vysoká dávka pracieho prostriedku mohla spôsobiť, že ohrievacie teleso Bosch v podstate pláva v pene a nemôže tak poriadne ohrievať vodu. Najskôr preto treba skúsiť polovičnú dávku pracieho prostriedku.

Problémom môže byť aj vodný kameň na vykurovacom telese. Toho sa zase môžete zbaviť použitím prostriedku proti vodnému kameňu. Samozrejme, môže to byť aj vyloženou poruchou ohrievacieho telesa, či termostatu. To už sú však problémy, na ktoré by ste si mali zavolať servisného technika.

Odborníka budete celkom určite potrebovať aj v prípade, že vám práčka vyhadzuje poistky. Najčastejšie je to chyba na strane slabého ističa, ale príčinou môže byť aj skrat, ktorý vznika pri probléme v kábli, v zásuvke, ale aj pri poruche motora, či ohrievacieho telesa práčky.

Buchot pri žmýkaní a nedokončenie programu

Pri práčkach, ktoré už majú nejaké tie roky, sa môže stať, že počas žmýkania počuť poriadny buchot. Môže byť uvoľnená jedna z pružín, na ktorých je zavesený bubon. Stačí ju opätovne zaháknuť za bubon a je po probléme.

Ak toto nie je problém, tak potom chybu hľadajte v súčiastke, ktorá sa na práčkach zvykne opotrebovať ako prvá. Ide o ložisko do práčky. Na jeho výmenu však budete potrebovať servisného technika.

Viacero príčin môže mať aj problém, keď práčka nedokončí program. Môže to byť spôsobené nadmerným množstvom bielizne, takže v prvom rade je potrebné dať prať menšie množstvo. Problém môže byť aj v elektronike a vtedy treba volať servis.

Nedokončenie programu však môže byť aj pri konkrétnej činnosti. Ak sa to deje v čase vypúšťania, skontrolujte, či nie je upchatý filter, alebo či sa v čerpadle nenachádza cudzí predmet. A ak sa to deje počas ohrevu vody, vyskúšajte riešenia, ktoré sme spomínali pri problémoch s ohrevom vody.