BLACK FRIDAY 2015

BLACK FRIDAY 2015

Black Friday 2015 je už za dverami a 27. novembra si budeme môcť spolu s celým svetom užívať more zliav, ktoré tento špeciálny deň prináša. Pre tých, ktorí o Black Friday ešte nepočuli – ide o najväčší online a offline nákupný deň roku, ktorý odštartuje vianočnú sezónu v Spojených štátoch, Veľkej Británii a iných štátoch a ktorého popularita každým rokom rastie - jeho dosah môžeme už badať aj v našich končinách. Pripavili sme si preto pre Vás zoznam zaujímavých faktov mapujúcich históriu tohto celosvetového fenoménu.

Pôvod názvu
Prvá zmienka o Black Friday sa datuje na rok 1966, kedy bola týmto termínom označovaná nákupná horúčka po americkom Dni Vďakyvzdania. Polícia takto označovala zvýšenú premávku a chaos spôsobený začínajúcou vianočnou nákupnou sezónou.
Ďalší význam nadobudol tento termín o niečo neskôr, keď sa predajcovia rozhodli vytvoriť k tomuto dňu pozitívnu konotáciu. Začali vysvetľovať význam Black Friday ako deň, keď sa im podarilo nadobudnúť profit z predaja – v účtovníckej terminológií “going in the black”.
Dnes pod pojmom Black Friday rozumieme neoficiálny sviatok - vo väčšine prípadov strávený v rade pred obchodom otvárajúcom o polnoci alebo dni s najväčšími obchodnými zľavami roka.

Zábavné fakty
Istí ľudia sa ochotní urobiť pre výhodnú ponuku čokoľvek. V roku 2011 kempovala istá žena v stane na Floride pred obchodom dva týždne, aby sa výhodne dostala k televízoru, ktorý mala vyhliadnutý. Minulý rok dve ženy v Kalifornii strávili 22 dní v stane pred obchodným domom. 12% opýtaných priznalo požitie alkoholu pred nákupom v Deň Vďakyvzdania. „Walking Dead“ bol v roku na Black Friday 2013 najviac zdieľaný hashtag na Twitteri. Black Friday dokonca vytvoril podmienky pre vytvorenie nových pracovných ponúk. Profesionálny „čakateľ“ v rade pred obchodom môže v priemere zarobiť až 22 dolárov za hodinu.

Zranenia a násilie
Hoci ide o deň často spájaný s radosťou z nákupov, z histórie poznáme niekoľko prípadov, kedy sa tento deň skončil tragédiou. V roku 2008 bol zamestnanec obchodného raťazca Walmart ušľapaný zfanatizovaným davom zákazníkov. Spoločnosť bola nútená zaplatiť pokutu 7000 dolárov a viac ako milión dolárov v súdnom spore.
V roku 2011zranila istá žena 20 ľudí čakajúcich v rade na Black Friday ponuku v obchodnom dome Walmart v Los Angeles. Vystriekala slzný plyn na nič netušiacich zákazníkov iba preto, aby sa ako prvá dostala k najnovšej konzole Xbox.
Násilie počas Black Friday nie je raritou iba v Spojených štátoch. V roku 2014 boli 3 ľudia zaistení britskou políciou a jedna žena zranená padajúcim televízorom v obchodnom dome Tescu v anglickom Manchestri. Polícia musela takisto zasahovať v niekoľkých mestách ako napríklad Glasgow, Cardiff alebo Londýn.

Ekonomické fakty
Napriek vysokej popularite Black Friday možno badať mierny prepad v ziskoch. Zatiaľ čo v roku 2013 bol celkový zisk odhadnutý na 57,4 bilióna dolárov, v roku 2014 to bolo už len 50,9 bilióna, čo predstavuje 11% prepad v porovnaní s predošlím rokom. Mezi najnavštevovanejšie stránky počas tohto dňa sú Amazon, Walmart.com, Best Buy, Target a Apple.
Black Friday je vo všeobecnosti považovaný za risk pre mnohých predajcov, nakoľko musia profitovať z predaja počas nákupnej sezóny aj napriek veľmi vysokým zľavám. Preto nie je žiadnym prekvapením, že za posledných 15 rokov bolo až 12 medzinárodných predajcov nútených vyhlásiť bankrot po skončení Black Friday. Z rovnakého dôvodu mnoho obchodov počas Black Friday svoje dvere zákazníkom ani neotvára.

Kde na slovensku budete môcť nakupovať za Black Friday ceny?

Pelikan.sk
Gorila.sk
mabets.sk
ShopAlike.sk
Alza.sk
Jysk.sk
Okay.sk
Zlavovekody.com