Ako znížiť produkciu stresového hormónu?

Ako znížiť produkciu stresového hormónu?

Kortizol je stresový hormón, ktorý zvyčajne vnímame ako nepriateľa. Ak sme v strese, jeho úroveň v tele je vysoká.

Najhoršie je, že tento hormón sa spája aj so vznikom civilizačných ochorení. Z tohto dôvodu by sme sa mali snažiť jeho úroveň v tele držať na uzde. Dá sa to viacerými spôsobmi, ideálne je, keď ich budete kombinovať. Ktoré stoja za vyskúšanie?

1. Prechádzka v prírode

Dnešná doba je veľmi uponáhľaná, a preto je dôležité, aby sme sa nejakým spôsobom „dobíjali“. Ak to neurobíme, príde únava, podráždenosť, nedostatok koncentrácie. Výbornou voľbou sú prechádzky v prírode v nízkej intenzite. Pri chôdzi zlepšíte zásobovanie krvi kyslíkom a prírodné prostredie znižuje úroveň kortizolu v tele.

2. Joga

Stále viac ľudí v západnom svete cvičí jogu, pretože má nielen fyzické, ale i psychické benefity. Jedným z jej prínosov je vplyv na úroveň hormónov v našom tele. Podľa výskumov má joga výborné účinky proti stresu. Na joge je skvelé aj to, že existuje veľa štýlov jogy, čiže si môžete zvoliť taký, ktorý vám vyhovuje.

3. Meditácia

Neznamená to, že musíte meditovať ako jogíni. Stačí, ak sa na desať minút zavriete do tichej miestnosti a budete sa snažiť uvedomovať si svoje telo a dych. Počas týchto chvíľ môžete praktizovať aj hlboké dýchanie alebo počúvať relaxačnú hudbu.

4. Koníčky

Keď sa venujeme tomu, čo nás baví, uvoľňujú sa hormóny šťastia. Sme pokojnejší a šťastnejší. Aj hobby nám teda môže pomôcť znížiť úroveň kortizolu v našom tele. Pritom závisí iba na vás, čomu sa budete venovať – môžu to byť ručné práce, čítanie knihy, vymaľovávanie obrázkov. Hlavne robte to, čo vás baví.

5. Adaptogény

Ešte ste o tomto pojme nepočuli? Je čas to napraviť. Adaptogény sú vlastne rastliny, ktoré pomáhajú obnoviť telesnú a duševnú rovnováhu. Sú vhodné pre tých, ktorých trápi stres, únava, nedostatok koncentrácie. Na telo pôsobia tak, že keď ste unavení, dodajú vám energiu. Naopak, keď ste v strese, upokoja vás. Výbornými adaptogénmi sú, napríklad ženšen, rozchodnica ružová, sladké drievko, koreň maca a mnohé iné.


-w-