Ako si zlepšiť pamäťové schopnosti? Pomôže lúštenie krížoviek i spánok

Ako si zlepšiť pamäťové schopnosti? Pomôže lúštenie krížoviek i spánok

Možno radi sledujete vedomostné súťaže a úprimne závidíte tým, ktorým „to ide“ a kladiete si otázku, či dar dobrej pamäti dostali do vienka alebo na sebe v tomto smere usilovne pracujú. Vedzte, že väčšina z nich za svoje úspechy vďačí tvrdej drine. Ako si teda udržať mozog v kondícii?

  • Čítajte

Za základ dobrých pamäťových schopností možno považovať čítanie. Ak každý večer venujete aspoň 30 minút tejto aktivite, nielenže sa príjemne odreagujete od starostí bežného života, ale zároveň si zlepšíte slovnú zásobu a zapracujete na svojich pamäťových schopnostiach. V prípade, že si zvolíte náročnejšiu literatúru, vášmu mozgu to iba prospeje.

  • Vzdelávajte sa

Ak vás zaujíma oblasť výživy, môžete si urobiť kurz, ktorý vás do jej tajov zasvätí. Urobíte niečo nielen pre svoje zdravie, ale aj pre mozog. Dnes sa už mnohé kurzy dajú absolvovať aj online, čo prináša nové možnosti. Ďalšou skvelou voľbou je učenie sa cudzích jazykov. Túžili ste vždy rozprávať po taliansky? Tak sa do toho pustite!

  • Do obchodu choďte bez nákupného zoznamu

Možno je to trochu riziko, ale pokiaľ to do obchodu nemáte ďaleko, vyberte sa nakupovať bez zoznamu potravín. Doma si môžete zoznam spísať, avšak skúste do obchodu vyraziť bez neho. Zároveň uvidíte, ako na tom s pamäťovými schopnosťami ste.

  • Lúštite krížovky a hrajte vedomostné hry

Možno vám lúštenie krížoviek pripadá staromódne, no opak je pravdou. Jedná sa o činnosť, ktorá vám vyplní voľný čas a precvičí mozgové závity. Ak budete šikovní, môžete aj niečo vyhrať. Hranie vedomostných hier má takisto svoje výhody. Okrem toho, že prospieva mozgu, zblíži rodinu. Skúste teda nejaký čas, napríklad počas víkendov, venovať práve hraniu pexesa či vedomostných hier so svojimi najbližšími.

  • Robte veci inak ako bežne

Dajte si cieľ, že každý deň urobíte bežnú vec inak. To znamená, že napríklad do práce sa vyberiete inou cestou ako zvyčajne, alebo si umyjete zuby ľavou, nie pravou rukou, alebo ochutnáte potravinu, ktorú ste nikdy nejedli. Čo to má spoločné s precvičovaním mozgu? Nuž veľa, pretože aj takéto drobnosti nútia mozog, aby bol aktívny a navyše váš život robia zaujímavejším.

  • Športujte

Je dokázané, že aj pravidelný pohyb prospieva mozgu. Ak nie ste fanúšikom skupinových cvičení či driny v posilňovni, vyberte sa každý deň na rezkú prechádzku.

  • Naučte sa oddychovať

Samozrejmosťou je v tomto smere dostatočne dlhý a kvalitný spánok, avšak mozog si „oddýchne“ aj pri počúvaní obľúbenej hudby, práci v záhradke či dielničke alebo pri cvičení. Preto mu tieto chvíľky pravidelne doprajte. Odmení sa vám dobrou službou do vysokého veku.

-w-