Ako si vybrať akumulátorové náradie?

Ako si vybrať akumulátorové náradie?

Chcete pracovať so svojim náradím bez obmedzení? Pracujete aj na miestach, kde nie je prístup k elektrickej energii? V tom prípade bude pre vás ideálne akumulátorové náradie. Čo to vlastne je aku náradie, aké sú jeho výhody a ako si vybrať to správne?

Čo je akumulátorové náradie

Aku náradie je náradie, ktorého zdrojom energie je akumulátor. Vďaka akumulátoru nemusíte premýšľať nad tým, či máte k dispozícii elektrickú zásuvku. Aku náradie je tak vhodné na práce v rôznych terénoch a podmienkach. Za menšiu nevýhodu aku náradia možno považovať to, že je nutné pred jeho použitím skontrolovať, či je nabitá batéria. Je teda vhodné mať k dispozícii aj náhradný akumulátor. Dá sa to riešiť tak, že si zaobstaráte viacero kusov kompatibilného aku náradia a akumulátory meníte podľa potreby.

Aké sú hlavné výhody aku náradia?

  •    Práca bez obmedzujúcich káblov
  •    Možnosť pracovať aj na neprístupných miestach alebo v stiesnených priestoroch
  •    Porovnateľné výkonnostné parametre s elektrickým náradím
  •    Aku náradie je vhodné pre domácich majstrov, aj profesionálov
  •    Dlhá výdrž akumulátora, moderné aku náradie vydrží pracovať aj niekoľko hodín
  •    Jeden akumulátor je možné využiť na niekoľko rôznych náradí
  •    Práca bez námahy
  •    Žiadne riziko zranenia elektrickým prúdom
  •    Jednoduchá kontrola stavu nabitia – mnohé modely disponujú ukazovateľom stavu nabitia

Dôležité kritériá pri výbere aku náradia

Ak ste usúdili, že aku náradie vyhovuje vašim potrebám, možno sa obzeráte po nejakých nových kúskoch. Vybrať si môžete naozaj z rôznych typov aku náradia. V ponuke sú napríklad aku píly, aku vŕtačky, aku skrutkovače a búracie kladivá, aku kosačky, aku motorové píly a mnoho iného náradia. Ako však akumulátorové náradie kupovať a čo si všímať pri jeho výbere?

1. Typ akumulátora – pri aku náradí sa môžete stretnúť s rôznymi druhmi akumulátorov. Najčastejšie sa však používajú tieto:

Li-Ion akumulátor – je najpoužívanejší, pretože má nízku hmotnosť a vysokú kapacitu. Netrpí pamäťovým efektom. S náradím s týmto akumulátorom sa dobre pracuje pre jeho primeranú hmotnosť.

NiCd akumulátor – trpí pamäťovým efektom, no má výbornú prúdovú zaťažiteľnosť. Je menej používaný.

NiMH akumulátor – priemer medzi Li-Ion a NiCd akumulátorom. Jeho prúdová zaťažiteľnosť nie je taká vysoká ako u NiCd, avšak ani netrpí natoľko pamäťovým efektom.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že Li-Ion akumulátory patria k najlepším a najpoužívanejším.

2.   Kapacita akumulátora – udáva sa v ampérhodinách (Ah, mAh). Zjednodušene sa dá povedať, že čím vyššia kapacita, tým dlhšia výdrž batérie na jedno nabitie.

3.    Napätie akumulátora – je udávané vo voltoch (V). Čím vyššie napätie, tým vyšší výkon aku náradia.

Pokiaľ ide o ostatné parametre aku náradia, ktoré si treba všímať pri jeho kúpe, závisí to od konkrétneho typu náradia a od toho, či náradie potrebujete len pre domáce použitie alebo na profesionálnu prácu. V každom prípade ale odporúčame vyberať si aku náradie od jedného výrobcu, resp. náradie jednej rady, a to z dôvodu kompatibility akumulátorov.