Aj o kozmetiku sa treba starať. Na čo zabúdame najčastejšie?

Aj o kozmetiku sa treba starať. Na čo zabúdame najčastejšie?

Kozmetické produkty nám pomáhajú byť krajšími. Slúžiť nám však môžu spoľahlivo iba vtedy, ak majú všetky pôvodné vlastnosti.
Krém po dobe spotreby, ktorý máme zaprášený na kúpeľňovej poličke či mesiace neočistený štetec, dokážu narobiť veľa problémov. Zabúdame na to, že kozmetika sa o nás postará dokonale iba vtedy, ak dáme pozor napríklad na dobu spotreby a budeme ju skladovať na vhodnom mieste. Aké chyby robíme v tomto smere najčastejšie?

1. Nesledujeme dátum spotreby

Na kozmetike by mala byť uvedená doba spotreby alebo symbol téglika s číslom. Čo to znamená? Číslo označuje počet mesiacov od otvorenia, počas ktorých si kozmetický produkt udrží svoje vlastnosti a je vhodný na používanie. Napríklad údaj 6M na pleťovom kréme znamená, že po otvorení ho môžeme pokojne používať 6 mesiacov. Na niektorých parfumoch, antiperspirantoch alebo balzamoch na pery nemusí byť ani jeden údaj, čo značí, že doba trvanlivosti je viac ako 30 mesiacov a produkt vlastnosti nezmení ani po otvorení. Čo z toho vyplýva? Pravidelne si prekontrolujte zásoby kozmetiky. Dlho otvorené produkty a výrobky po dátume trvanlivosti patria do koša. Ak tak neurobíte, stará maskara vás môže doviesť k očnému lekárovi alebo krém po dátume spotreby k dermatológovi. Podľa odborníkov by sa mali riasenky, očné tiene a tekuté linky na oči meniť každé tri mesiace.

2. Neumývame štetce a aplikátory

Nanesenie mejkapu si vyžaduje použitie štetca a rozličných penových aplikátorov. Nachádzajú sa v nich nielen zvyšky líčidiel, ale aj prach a rozličné baktérie. Ak ich pravidelne neočistíme, dostanú sa s mejkapom na tvár a môžu spôsobiť kožné problémy. Preto je potrebné aspoň raz za dva týždne umyť štetce šampónom pod tečúcou vodou a nechať ich voľne uschnúť. Ak patríte medzi puntičkárky, použite špeciálny antibakteriálny prípravok alebo mydlo.

3. Nechávame ich otvorené v teple a vlhku

Je pravda, že kozmetika má svoj obal, ktorý ju chráni. Avšak aj kozmetické preparáty treba skladovať na vhodnom mieste. Malo by byť suché, tmavé a chladné. Ak tak neurobíte, môže sa znehodnotiť, resp. stratiť svoje pôvodné vlastnosti. V prípade, že sa tak stane (zistíte to napríklad podľa farby, arómy či konzistencie), stáva sa pre vašu krásu i zdravie nebezpečenstvom. Tiež treba dať pozor na to, aby ste kozmetiku po použití vždy dobre uzatvorili.

-w-