8 tipov, ako sa stravovať v tehotenstve

8 tipov, ako sa stravovať v tehotenstve

Dnes už vieme, že na telesné i duševné zdravie človeka má vo veľkej miere vplyv aj to, čo matka konzumuje počas tehotenstva. Zdravá, pestrá a vyvážená strava spolu s kvalitným pitným režimom, dostatočným spánkom a psychickou pohodou dávajú človeku ten najlepší základ pre život. Ako sa stravovať počas tehotenstva?

1. Preferujte základné potraviny
Jednou z najpodstatnejších zásad stravovania v tehotenstve je prijímať čo „najčistejšiu“ stravu, to znamená, základné potraviny. Naopak, vyhýbať sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám, ako sú jedlá z rýchleho občerstvenia, polotovary, komerčné sladkosti a podobne. Týmto spôsobom výrazne obmedzíte spotrebu bieleho cukru, múky, trans-mastných kyselín, soli, konzervačných látok, farbív atď.

2. So zmenou stravovania začnite minimálne 3 mesiace pred počatím
Mnohé ženy si tehotenstvo plánujú, vďaka čomu majú ideálny priestor aj na úpravu jedálnička. Vhodné je tak urobiť 3 – 6 mesiacov pred otehotnením. Toto pravidlo platí aj pre užívanie doplnkov výživy – mnohé sú určené už pre ženy plánujúce graviditu a v prípade potreby to treba využiť.

3. Konzumujte jedlá bohaté na kyselinu listovú
Dôležitou živinou v tehotenstve je kyselina listová. Ako napovedá názov tohto B vitamínu, nachádza sa napríklad v listovej zelenine. Avšak 3 – 6 mesiacov pred otehotnením a počas tehotenstva je vhodná aj suplementácia doplnkami výživy.

4. Vyhnite sa rizikovým potravinám
Medzi rizikové potraviny patria nepasterizované mliečne produkty, surové mäso alebo vajíčka, ale napríklad aj klíčky lucerny, ďateliny či reďkovky kvôli možnej kontaminácii baktériami. Pozor aj na ryby, pretože niektoré bývajú plné ťažkých kovov, ako je ortuť.

5. Dbajte na prísun vlákniny a probiotík
V tehotenstve sú ženy náchylnejšie na vznik zápchy a hemoroidov. Preto je nevyhnutné dbať na dostatočný príjem vlákniny a prospešných baktérií. Vláknina je bohato zastúpená, napríklad v ovocí, zelenine, celých zrnách, strukovinách, orechoch či semenách. Výborným zdrojom probiotík sú kefíry, cmar, fermentované jogurty či kyslá kapusta.

6. Maškrťte zdravo
Počas tehotenstva majú ženy rôzne chute. Najčastejšia sa vyskytuje chuť na sladké. Avšak aj maškrtiť sa dá zdravo – majte vždy poruke nejakú zdravú maškrtu, ako napríklad kvalitnú horkú čokoládu, sušené ovocie alebo orechové maslo.

7. Nevynechávajte raňajky
Aj v tehotenstve by mali byť základom raňajky. Vhodnou voľbou sú obilninové kaše s ovocím, orechmi a semiačkami alebo celozrnné pečivo so šunkou, syrom a veľkou porciou zeleniny. Alternatívou šunky môže byť strukovinová nátierka, vajíčka či tvaroh.

8. V jedálničku by mala dominovať rastlinná strava
Snažte sa, aby 70 – 80 % vášho jedálneho lístka tvorila kvalitná rastlinná strava. Zvyšok patrí mäsu, vajíčkam, mlieku a mliečnym výrobkom. Usilujte sa zaradiť do jedálnička čo najpestrejšiu škálu potravín.

Mirka