7 pomocníkov, ktorí vám pomôžu zbaviť sa vaginálnej mykózy

7 pomocníkov, ktorí vám pomôžu zbaviť sa vaginálnej mykózy

Niektoré ženy bojujú s vaginálnou mykózou pravidelne. Dôležité je zmeniť životný štýl, ale pomôžu aj niektorí prírodní pomocníci.

1. Rakytníkový olej

Rakytníkový olej obsahuje veľa flavonoidov, karotenoidov, zdravých nenasýtených mastných kyselín, viacero vitamínov i minerálov. Je vhodný na vnútorné i vonkajšie použitie. V prípade vaginálnej mykózy sa odporúča namočiť tampón do tohto oleja a aplikovať ho na niekoľko hodín do pošvy. Tento postup možno použiť i preventívne, napríklad po  návšteve kúpaliska.

2. Aloe vera

Ďalšou pomocníčkou pri problémoch s vaginálnou mykózou je aloe vera. Prírodné masti s výťažkom z tejto rastliny možno použiť zvonku. Zmiernia nepríjemné svrbenie a pálenie. Na trhu však dostať aj špeciálne gély určené na aplikáciu priamo do pošvy. Okrem toho je dobré užívať aloe vera aj vnútorne, pretože posilňuje imunitný systém, čo môže byť jednou z príčin opakujúcej sa kvasinkovej infekcie.

3. Probiotiká

Probiotiká si môžete zakúpiť v lekárni v podobe výživového doplnku, ale snažte sa i o to, aby boli hojne zastúpené  v strave. Pravidelne si doprajte kyslomliečne výrobky. Denne si dajte kvalitný biely jogurt, kefír alebo bryndzu. Dobrým zdrojom probiotík sú aj pivovarské kvasnice alebo tibetská huba, z ktorej môžete mať doma dennodenne k dispozícii výživný kefír.

4. Cesnak

Cesnak má výborné protizápalové účinky. Ak trpíte vaginálnou mykózou snažte sa ho jesť pravidelne. Vždy ho konzumujte čerstvý alebo len minimálne tepelne upravený. V prípade, že vám nevyhovuje jeho aróma, na trhu zoženiete aj prírodné extrakty.

5. Myší chvost

 Vaginálna mykóza je sprevádzaná bielym hrudkovitým výtokom, ktorý nezapácha. Okolie genitálií je sčervenané a nepríjemne svrbí. Týchto prejavov sa možno zbaviť aj pravidelnými sedacími kúpeľmi s myším chvostom. Babky bylinkárky ho však pri ženských problémoch odporúčali aj piť, a to trikrát denne.

6. Kokosový olej

V čase výskytu vaginálnej mykózy sa treba sexu vyhnúť a preliečiť aj partnera. Ak však používate bežné lubrikanty, vymeňte ich za kokosový olej. Extra panenský kokosový olej má protiplesňové a protizápalové vlastnosti, teda vás ochráni pred vznikom gynekologických problémov. 

7. Čajovníkový olej

Aj olej z čajovníka austrálskeho disponuje protizápalovými vlastnosťami. Symptómy kvasinkových infekcií môžete zmierniť tak, že niekoľko kvapiek pridáte do vody a doprajete si sedací kúpeľ.


-w-