7 dobrých zvykov, vďaka ktorým bude váš život šťastnejší

7 dobrých zvykov, vďaka ktorým bude váš život šťastnejší

Zvykli sme sa zbavovať zodpovednosti za svoj život tým, že za nedostatok šťastia a spokojnosti viníme druhých – partnera, rodičov, zamestnávateľa či vládu. Lenže miera šťastia závisí od nášho vnútorného nastavenia, nie od vonkajších okolností...

Rozhodli ste sa na sebe zapracovať a robiť dennodenne malé kroky, ktoré vás urobia šťastnejšími? Potom začnite tým, že si vyberiete jeden z nižšie uvedených tipov a budete sa snažiť praktizovať ho 21 dní. Po uplynutí tejto doby sa z neho stane zvyk a môžete pridať ďalší. Čím začnete?

1. Hľadajte vo svojom živote a na každom dni niečo pekné a tešte sa z toho

Stále a na všetko frflať, to dokáže každý. Skúste ísť na to opačne – hľadajte na ľuďoch, veciach a situáciách to pekné a tešte sa z toho. Naučte sa radovať aj z maličkostí, pretože šťastie sa skladá z malých, naoko nepodstatných drobností. Uvedomte si, že môžete chodiť, vidieť, chodiť do práce, máte kde bývať, môžete si ľahnúť na lúku plnú kvetov, zhlboka dýchať atď. Ak nie ste s niečím spokojní, vždy to môžete zmeniť.

2. Naučte sa vďačnosti

Viete, čo sa stane, keď začnete praktizovať vďačnosť? Budete spokojnejší a do života si pritiahnete ešte viac vecí, za ktoré ste vďační. Skúste teda niekoľkokrát denne poďakovať Bohu, Vyššej moci, vesmíru či tomu, v čo veríte, za všetko, čo máte. Ďakovať môžete v myšlienkach, ale aj nahlas. Nezabudnite však na jednu dôležitú vec – vďačnosť musíte precítiť svojím srdcom. Nesmú to byť len prázdne slová!

3. Usmievajte sa

Výstižne to povedal Ján Werich: „Úsmev prináša šťastie do domu, v starostiach je oporou, je citlivým prejavom priateľstva. V únave prináša odpočinok, v znechutení a smútku je potechou a pre každú bolesť  je prirodzeným liekom. Nemožno si ho ani kúpiť, ani požičať, ani ukradnúť, pretože má hodnotu chvíle, v ktorej sa dáva.“ Myslite na to, že s úsmevom sa vám bude kráčať životom ľahšie a každý úsmev, ktorý venujete, sa vám vráti.

4. Neporovnávajte sa

Často nás porovnávajú už v útlom detstve a nesie sa to s nami po celý život, pritom každý z nás je jedinečný. Porovnávanie vedie k nespokojnosti a frustrácii. Uvedomte si, že ste originál, ktorý sa nedá žiadnym spôsobom napodobniť a zároveň neviete, akou cestou musel prejsť ten, s ktorým sa porovnávate.

5. Žite pre prítomnosť

Často sabotuje naše úsilie žiť šťastne a spokojne vŕtanie sa v minulosti a snaha o dosiahnutie úžasnej budúcnosti, pritom ani nevieme, či sa dožijeme ďalšieho dňa. Už v starých múdrych knihách sa píše, že šťastie je ukryté v prítomnosti, v každej minúte, ktorú prežívame. Preto je veľmi dôležité naučiť sa prežívať naplno každý jeden deň!

6. Pracujte na sebe

Šťastní a úspešní ľudia majú vždy nastavené ciele, ktoré sa snažia dosiahnuť. Dáva to ich životu zmysel a naplnenie. Skúste to aj vy. Nie ste spokojní so svojou postavou? Tak to zmeňte a začnite na tom pracovať hneď! Nebaví vás to v práci? Začnite si hľadať inú, urobte si rekvalifikačný kurz, urobte niečo preto, aby sa to zmenilo.

7. Odpúšťajte

Živíte v sebe staré krivdy? Nedokážete odpustiť tým, ktorí vám ublížili? Pokúste sa odpustiť im. Nemusí to ísť hneď, ale aspoň to skúste. Uľaví sa vám.


-w-