3 oleje, ktoré prospejú starnúcej pleti

3 oleje, ktoré prospejú starnúcej pleti

S pribúdajúcim vekom je pleť suchšia, náchylnejšia na vznik vrások či pigmentových škvŕn. Hoci sa starnutie zastaviť nedá, dá sa spomaliť. Ako na to? Jednou z možností je aj používanie za studena lisovaných olejov, ktoré dodajú pleti potrebné živiny. Ktoré sú to?

Olej z marhuľových jadier

Je jedným z najlepších olejov pre zrelú pleť, ktorá má sklony k tvorbe vrások. Je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny – tie pokožku hydratujú a vyživujú. Zastúpený betakarotén a ďalšie karotenoidy, ale aj vitamín E výborne podporujú regeneráciu pokožky.

Olej je najlepšie nanášať na noc na dôkladne vyčistenú pleť – pomerne rýchlo sa vstrebe a nezanecháva na pokožke mastný film. Okrem toho by ste mali vedieť, že je vhodný nielen pre zrelú pleť, ale pre všetky typy pleti, vrátane mastnej. Dokonca je určený aj pre starostlivosť o pokožku našich najmenších. Kvôli protizápalovým účinkom pomôže aj pri kožných ťažkostiach, ako sú ekzémy či lupienka. Skvelý je aj na využitie pri masáži.

Avokádový olej

Získava sa z plodov avokáda, ktoré je bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny E, D, skupiny B, karotenoidy, horčík, draslík a ďalšie prospešné látky. Avokádový olej obsahuje zložky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu nevyhnutného pre krásnu pružnú a pevnú pokožku. Pri pravidelnom používaní eliminuje výskyt vrások, urýchľuje regeneráciu a hojenie pleti. Pomôže aj pri ekzémoch, lupienke či popáleninách.

Tento olej je pomerne mastný, a preto ho používajte výlučne na noc, poprípade ho v malom množstve pridajte do nočného krému. Ideálne je naniesť ho na vlhkú pleť, aby sa dobre vstrebal. Poradí si aj s vráskami okolo očí. Mierne zohriaty je vhodný aj na pleť, ktorá je posiata akné. Pravidelné masáže týmto olejom redukujú výskyt celulitídy.

Arganový olej

Je preslávený vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je známym antioxidantom a kľúčovou zložkou pre krásnu pleť. Vďaka zastúpeniu vitamínu E i ďalších látok spomaľuje starnutie pokožky a eliminuje výskyt celulitídy – postihnutú časť treba pravidelne masírovať týmto olejom. Platí to aj pre strie, ktoré nám zostanú ako pamiatka na nadváhu či na obdobie tehotenstva. Čo sa týka strií počas tehotenstva, je výbornou prevenciou ich vzniku, pričom stačí olejom natierať bruško raz denne.

Arganový olej má konzistenciu, ktorá ho predurčuje aj na využitie počas dňa, pretože nie je mastný. Oceníte ho aj počas studených dní, keď je vaša pokožka vyštípaná od mrazu či ošľahaná vetrom – výborne ju upokojí a zregeneruje.


-w-