12 mini tipov pre krásnu pleť

12 mini tipov pre krásnu pleť

Niekedy netreba robiť veľké veci, aby ste dosiahli cieľ. Stačí sa zamerať na každodenné maličkosti. Veď malé zmeny robia veľké rozdiely. Platí to aj v oblasti starostlivosti o pleť. Ako mať krásnu a mladistvú pleť do vysokého veku?

  1.     Jedným zo základných pravidiel krásnej pleti je dokonalé odlíčenie mejkapu a očistenie pokožky pred spaním, pretože práve počas noci sa pokožka regeneruje. V tomto smere je dôležitá aj kvalitná kozmetika určená pre váš typ pleti.
  2.     Používajte krémy, poprípade mejkap, s dostatočným ochranným faktorom nielen počas letných dní, ale po celý rok. Dôležité je, aby pleť chránil nielen pred škodlivými UVA, ale aj UVB lúčmi.
  3.     Všetko, čo zjete, sa odzrkadľuje aj na kvalite vašej pleti. Preto sa snažte urobiť všetko preto, aby ste mali zdravý a vyvážený jedálny lístok. Samozrejmosťou by mal byť aj kvalitný pitný režim počas celého dňa, ktorý je základom hydratovanej pokožky. Na každých 10 kg hmotnosti si doprajte 3 – 4 dcl čistej vody.
  4.     Zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Ak túžite po zdravej a krásnej pleti, denne si dožičte 500 – 800 g rozličnej zeleniny a ovocia. Čím pestrejšiu škálu zvolíte, tým viac rozličných živín dodáte telu i pokožke.
  5.     Minimálne raz týždenne doprajte pokožke celého tela píling z domácich ingrediencií, ako napríklad morskej či himalájskej soli či kokosového cukru v kombinácii s nejakým extra panenským olejom (olivovým, kokosovým, mandľovým...).
  6.     Venujte pozornosť výberu vankúša a hlavne obliečok – preferujte hodváb, ktorý pleť nepripravuje o vlhkosť a takisto je dokonale hladký, vďaka čomu nepodporuje vznik vrások a červených pupienok. Takýto vankúš prospeje aj vlasom, po nočnom odpočinku nebudú skrepovatené.
  7.     Ak sa pravidelne budíte s kruhmi pod očami, skúste proti nim bojovať obkladom s použitím chladných čajových vrecúšok. Výborné účinky majú aj gély z arniky.
  8.     Preferujte kozmetiku z organických zložiek, alebo aspoň prírodnú kozmetiku. Vyhnete sa tak zbytočnej „chémii“, ktorá pokožku zaťažuje a urobíte aj niečo pozitívne pre životné prostredie.
  9.      Za mnohé kožné problémy, ako napríklad pravidelne sa vyskytujúce akné, ekzémy či vyrážky, je často zodpovedný stres. Nájdite si spôsob, ako ho čo najlepšie zvládať. Pomôcť môže spánok, meditácia, cvičenie, pravidelné sa stretávanie s priateľmi či venovanie sa záľubám.
  10.    Doprajte svojej pokožke pravidelnú dávku chlorofylu vo svojom jedálnom lístku. Chlorofyl je okrem iného silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Zároveň je výborný na očistenie organizmu, čo, samozrejme, pozitívne ovplyvňuje i stav pleti. Chlorofyl je zastúpený vo všetkých zelených rastlinách, ale aj v morských riasach.
  11.    Pravidelný pohyb je dôležitý nielen pre telo a dušu, ale aj pre krásnu pokožku. Cvičenie totiž napomáha prirodzenému očisteniu organizmu a takisto stimuluje krvný obeh, čo sa pozitívne odzrkadlí aj na stave pleti. 
  12.    Doprajte si dostatočne dlhý a kvalitný nočný odpočinok v trvaní 7 – 8 hodín. Pozornosť venujte aj primeranej teplote v spálni, ktorá by mala byť cca 18 stupňov Celzia. Pred spaním vyvetrajte, v spálni nepoužívajte mobil a ani žiadnu inú elektroniku. Tma a ticho sú totiž takisto veľmi dôležité pre kvalitný spánok a tým pádom aj pre sviežu pleť po zobudení.

-w-