Čo všetko si treba zvážiť pred otvorením vlastnej cukrárne?

Čo všetko si treba zvážiť pred otvorením vlastnej cukrárne?

Baví vás pečenie a venujete sa mu až tak dlho, že už ste sa začali pohrávať s myšlienkou vlastnej cukrárne? V tom prípade ste na správnom mieste. V nasledujúcom článku si prejdeme základné body, nad ktorými sa treba zamyslieť predtým, než urobíte svoje finálne rozhodnutie.

Ako teda začať?

Na úvod musíme zdôrazniť jednu veľmi podstatnú vec a tou je, že treba si dať dolu ružové okuliare a pozrieť sa na veci ako sú, nie ako ich chceme vidieť. Veľa ľudí práve kvôli tomu zlyhá. Dávajte si na to veľký pozor. Ako prvé je potrebné si zanalyzovať prostredie, v ktorom chcete podnikať. Je na okolí už nejaká cukráreň alebo kaviareň, ktorá ponúka podobný sortiment? Ak áno, tak koľko ich je? Je ich dostatočné množstvo, aby sa tam uživila ešte jedna alebo už teraz je to na hrane? Ak ste zanalyzovali prostredie a zistili, že v okolí nie je žiadna cukráreň alebo je tu stále miesto pre ďalšiu, môžete pokračovať v rozvíjaní svojho podnikateľského nápadu.

Lokalita nám vyhovuje a teda máme potencionálnych zákazníkov. Čo ďalej? Teraz prichádza tá menej obľúbená časť a tou sú financie. Tu si však dajte detailne záležať na výpočtoch, pretože ak sa pomýlite, môžete rýchlo prísť o veľa peňazí. Nejde len o to, aby ste mali peniaze na založenie, ale aj na prevádzku. Ako prvé si treba nájsť vhodné priestory a zapísať si k nim mesačný nájom s energiami. Ideálne je nájsť priestor, kde už v minulosti bola nejaká gastro prevádzka, pretože tam už budete mať väčšinu podmienok pre hygienu splnených. Avšak každý priestor či už starý, alebo nový potrebuje zariadiť. Ako prvá vám určite napadla chladiaca vitrína na koláče, ale nie je to len o nej. Budete potrebovať nábytok, stoly a zariadenia do kuchyne, ktoré môžete nájsť v rôznych e-shopoch akým je napríklad aj www.pastrymarket.sk. Hodnota týchto položiek bude závisieť od toho, akú veľkú cukráreň máte v pláne otvoriť. Na začiatok odporúčame ísť do niečoho menšieho, kúpiť lacnejší nábytok a ak sa vám prevádzka rozbehne, potom môžete svoje priestory rozšíriť.

Spočítajte si náklady

Takže si najprv spočítajte, koľko vás bude stáť mesačný nájom a prvotné náklady pre zariadenie prevádzky. Tu sa však stále  bavíme iba o fixných a počiatočných nákladoch. Treba k nim ešte zarátať náklady na suroviny pre prípravu zákuskov. Toto je tiež veľmi individuálna položka, ktorá závisí od toho, čo všetko máte v pláne vo vašej cukrárni ponúkať.  

Keď ste si spočítali náklady a zistili ste, že aj po odrátaní všetkých počiatočných investícií vám ostane stále dostatočná čiastka na prevádzku predajne, tak ste na správnej ceste. Okrem materiálnych prostriedkov je ale potrebné zamerať sa napríklad aj na čas. Ak sa pustíte do otvorenia vlastnej prevádzky, potrebujete vedieť, že sa stane vašou fulltime prácou. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že ešte viac. Návštevníci budú chcieť ráno čerstvé koláče, ktoré im musíte vy v noci pripraviť. Na začiatku musíte počítať s tým, že budete na to sami a až časom si dovolíte k sebe niekoho zobrať a zamestnať ho. Je to tak, ako pri každej prevádzke, ale v tomto odvetví je to špecifické hlavne kvôli potrebe mať každý deň čerstvý sortiment.  

Ak ste po prečítaní tohto článku ešte viac motivovaný otvoriť si vlastnú cukráreň, tak určite choďte do toho. Ak ste však stále na pochybách, tak si poriadne ešte raz zvážte vyššie spomenuté body a dajte si čas na premyslenie. Po rozhodnutí, že si cukráreň otvoríte, sa pripravte na mnoho papierovačiek a vybavovačiek. No na konci tejto cesty vás čaká odmena v podobe vlastnej prevádzky, takže sa tým nenechajte odradiť.