Niekoľko tipov na spracovanie pomaranča v kuchyni i domácej kozmetike

Niekoľko tipov na spracovanie pomaranča v kuchyni i domácej kozmetike

 

O pozitívnych účinkoch pomaranča na náš organizmus niet pochýb. Citrusové plody a teda aj pomaranč sú chutným osviežením dňa. Okrem lahodnej chuti nám pomaranče ponúkajú cenné látky v podobe vitamínov a minerálnych látok. Preto určite nezaškodí pripomenúť si jeho výživné zloženie.
 
Chutnučké a šťavnaté pomaranče obsahujú mnoho výživných látok
 
Pomaranč je všeobecne známy vysokým obsahom dôležitého vitamínu C. Podstatné zastúpenie majú vitamíny B1 a B2. Z minerálnych látok je dôležitý obsah vápnika, draslíka, železa a magnézia. Vitamín B9 známy ako kyselina listová je taktiež zložkou pomaranča. Nesmieme zabudnúť na rastlinnú vlákninu odborne nazývanú pektín. Karotenoidy sú podľa niektorých výskumov dôležitou súčasťou prevencie rakoviny. Patria do skupiny antioxidantov, teda posilňujú imunitný systém. Flavonoidy zasa pôsobia proti vzniku sklerózy, rôznym zápalom a rakovine. Limonoidy sú známe hlavne ako prírodný liek proti rakovine.
 
V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame zopár chutným tipov určených pre váš stôl:
 
Chutný ovocný šalát
 
Zmiešajte na kocky nakrájané kúsky banánu, pomaranča, mandarínok, kivi a ananásu. Nezabudnite na hrozno. Podľa chuti pridajte nasekané oriešky. Mix ovocia zalejte bielym jogurtom a konzumujte. Labužníci môžu namiesto jogurtu použiť šľahačku a čokoládovú polevu.
 
Rybie filé na pomarančoch
Plátky rybieho filé osolíme a posypeme oreganom. Na prudkom ohni opečieme. Pridáme na kolieska alebo kocky nakrájaný olúpaný pomaranč. Podlejeme bielym vínom a dusíme domäkka. Podávame so zemiakovými kroketami, americkými alebo opekanými zemiakmi. Propagátorom racionálnej výživy odporúčame filé podávať s riadnou dávkou čerstvej zeleniny.
 
Ak vás prepadne nečakaná návšteva, prekvapte ju niečím originálnym. Čo poviete na plnené pomaranče?
 
Plnené pomaranče
 
Dôkladne umyté pomaranče rozpolíme na polovicu a ostrým nožom vykrojíme dužinu. Dužinu pokrájame na drobné kocky, zmiešame s ostatnými druhmi ovocia podľa chuti – použijeme napríklad pokrájané banány, kivi alebo jahody. Fantázií sa v tomto prípade medze nekladú. Ovocie zmiešame a podľa chuti dochutíme likérom s pomarančovou príchuťou. Zmesou naplníme pomarančovú kôru a dozdobíme šľahačkou a posekanými orieškami.
 
Pomaranč je prospešný nielen na vnútorné, ale aj vonkajšie použitie
 
Okrem priamej konzumácie čerstvého plodu a pomarančovej šťavy možno pomaranč využívať na dochucovanie jedál. Vylúčené však nie je ani jeho použitie v domácej kozmetike.
 
Krémová pomarančová maska na mastnú a aknóznu pleť
 
Dve lyžice bieleho hustého jogurtu zmiešajte s dvomi lyžicami čerstvej pomarančovej šťavy. Premiešajte a naneste na vyčistenú pleť. Po 15 minútach opláchnite.
 
Pomarančová kúra na lámavé vlasy a proti lupinám
 
Podľa dĺžky vlasov zmiešajte šťavu z pomaranča v rovnakom pomere s vodou. Pripravenou zmesou opláchnite vlasy a jemne masírujte pokožku. Neoplachujte!
 
MIMI