
Cuketa je vlastne zeleninová tekvica, ktorá sa stala formou podobná uhorke. Okrem tmavo zelených sú ešte smotanovo biele, žltkasté, žlto pruhované alebo škvrnité. Obsahujú veľa vitamínov, kalcium a železo. Pred prípravou sa plody umyjú, časť pri stopke sa odkrojí. Iba staršie plody, ktoré majú tvrdšiu šupku, sa zbavujú šupky. Pri 8 až 12 stupňoch C sa môžu skladovať v chladničke. Malé cukety sá hodia do šalátov, väčšie na plnenie. Ako korenie sa hodí zelená petržlenová vňať, pažítka, kôpor, bazalka, majoránka, oregano, rozmarín, muškát a biele korenie. Z cukety si môžete pripraviť aj klasickú
ratatouille: Francúzska ratatoullie pozostáva z cibule, aubergin, cukiet, papriky, rajčiakov, cesnaku, rozmarínu, tymiánu a šalvie. Každú zeleninu treba dusiť zvlášť na olivovom oleji, aby si ponechala svoju osobitnú chuť. Napokon všetko spolu zmiešame.