Popradčanka dobýva filmový svet Veľkej Británie!

 

Kate Korbel
 
 
Počas sviatkov sa veľa ľudí vracia
späť z cudziny sviatkovať domov k rodine.
Urobila tak aj známa herečka Kate Korbel,
rodáčka z Popradu pôsobiaca vo Veľkej Británii.
Som rád, že moje pozvanie na kávičku prijala
a mal som tú možnosť dozvedieť sa, aká
bola jej cesta za úspechom v cudzine.
Okrem toho, že je príjemná, šarmantná a milá
som pre vás zistil aj nasledujúce zaujímavosti.
Prajem príjemné čítanie!“
 
 

 

Prečo ste sa rozhodli stať sa práve herečkou?
-študovala som na Obchodnej akadémii v Poprade. Po maturite som odišla do Londýna a tam som sa rozhodla, že chcem študovať psychológiu. Napokon ma oslovil jeden producent, či nechcem skúsiť herectvo. Skúsila som a rozhodla som sa študovať vo Veľkej Británii herectvo na divadelnej škole Sylvia Young Theatre school.
Je to veľmi zaujímavé hrať, keď študujem rolu, tak idem do života niekoho úplne iného! Prihlásila som sa do agentúry vo Veľkej Británii, a tak si ma vybrali. Od vtedy mám už viacej práce a aj viac skúsenosti.
 
Koľko rokov sa už venujete herectvu?
-herectvu sa venujem už piaty rok. Na Slovensku som, ale ešte herectvo neskúsila, ale určite v blízkej budúcnosti by som rada spolupracovala aj na Slovensku.
 
Herectvu sa venujete už päť rokov. Koľko filmov máte úspešne „za sebou“ a koľko divadelných hier?
-za tak krátky čas som hrala už v 15 filmoch. Zahrala som si aj v reklame, ktorú režíroval režisér, ktorý spolupracuje aj Bradom Pittom. Vo Veľkej Británii je ťažšie dostať sa do divadla než do filmu. Ešte som si herectvo na veľkom javisku nevyskúšala, ale nebránim sa tomu. Len filmových ponúk je viacej, už tento rok ma čakajú dve premiéry.
 
Na Slovensku je veľa hercov, ktorí sú úspešní doma, ale v zahraničí nie. Môžete nám povedať ako preraziť napríklad práve vo Veľkej Británii?
-je dobré mať skúsenosti, ako to beží v zahraničí. Tu je podstatne viac práce ako na Slovensku. Treba sa snažiť vyskúšať prácu aj v inej krajine. Je tu síce veľká konkurencia, ale aj podstatne viac práce!
 
Aký film by ste natočili práve na Slovensku?
-Natočila by som film viac o živote ľudí na Slovensku. Doteraz som videla film, v ktorom sa Slovensko ukázalo nie práve v najlepšom svetle. Napríklad EUROTRIP a HOSTEL. Mám rada filmy, ktoré trvajú v jednom dni, tak určite niečo na ten štýl. A pripomeniem, že na internete by malo byť o Slovensku oveľa viac informácii!
 
Poznáte aj slovenskú filmovú a televíznu tvorbu?
-ani veľmi nie. Teraz, keď som prišla sviatkovať domov, stihla som vidieť sitkom SUSEDIA a ešte aj SÚDNU SIEŇ. SUSEDIA sa mi veľmi páčili - veľmi zaujímavý slovenský humor!
 
Aký je váš herecký sen?
-nechcem sa stať herečkou bohatou, ale herečkou úspešnou vďaka svojej práci. Samozrejme, že som chcela ísť aj do Holywoodu, aj režiséri mi to odporúčali, ale dostať sa do amerických filmov je ľahšie ako do filmov Veľkej Británie. Rozhodla som sa radšej urobiť poriadny film s dobrým hereckým výkonom, ako odísť do Holywoodu a riskovať.
 
Ako reagovali vaši rodičia, keď ste sa rozhodli študovať herectvo?
-rodičia ostali prekvapení, ale mám v nich veľkú oporu! Rodina je môj veľký fanúšik. Nestretla som sa u nich s neochotou a kritikou, i keď kritiku uznávam a určite ma posúva v mojej kariére vyššie a vyššie.
 
 
Ako sa vám pracuje v dabingu?
-dabingoví herci väčšinou ten pravý pocit hercom vo filme berú, ale aj tak je i dabingové herectvo veľmi náročné pretože pri dabovaní sa naozaj hrá len slovom! Napríklad nikto nenadabuje vynikajúci výkon, aký podáva vo filmoch Edie Murphy. Myslím si, že tohto herca je veľmi ťažké dabovať, ale mnohým sa podarilo priblížiť k jeho výkonu. Naozaj je to ťažká a náročná práca, ale aj ďalšia výzva!
 
Akú rozprávkovú postavičku by ste si vybrali ak by ste sa mali práve teraz rozhodnúť?
-hrala by som radšej tú dobrú. Napríklad z rozprávky Alica v krajine zázrakov si vyberám postavu Jonnyho Deppa alebo aj Oslíka z rozprávky Shrek.
 
Akým životným krédom sa držíte pri tejto ťažkej a náročnej práci?
Ži svoj život naplno! Bez ohľadu na to, či sa bojíš, či je to ťažké. Čo sa môže stať?! Keď spadneš, postavíš sa a začneš odznova! Aby si v starobe neoľutoval, že kvôli strachu si niečo neurobil, tak ako si plánoval a chcel!“
K. Korbel
 
 
Ďakujem za rozhovor a prajem veľa ďalších úspešných hereckých rolí!
Martin Fečunda