Spoločné bývanie?

 

 
Túto otázku si kladie takmer každý mladý pár, ktorý svojmu vzťahu dáva budúcnosť. No najdôležitejšou otázkou je, či spoločné bývanie vzťah utuží, alebo rozbije. Bohužiaľ, odpoveď na ňu prinesie jedine skúška časom.
Spoločné bývanie dokáže do vzťahu priviesť niečo krásne, utužujúce, ale tiež poukáže na všetky nedostatky toho druhého, pred ktorými už časom nedokážeme zatvárať oči. Ako obstáť takéto chyby? Najdôležitejšie sú kompromisy a vzájomná dohoda. Ak ani jeden nie je ochotný prispôsobiť sa, verdikt je jasný: ROZCHOD! Ak sa však prispôsobuje len jeden, je možné, že vám to síce chvíľu bude fungovať, no ten prispôsobivý nebude šťastný a ak príde niekto, kto mu bude rozumieť, verdikt je znovu jasný: ROZCHOD! Popri dohodách a kompromisoch netreba zabudnúť na to, že síce bývame spolu a tvoríme pár, ale aj tak má každý právo na svoj voľný čas, ktorý trávime osobitne. Napríklad nejaké hobby, kino s priateľmi, alebo čokoľvek iné, kde nie sme spolu.. Keď dvaja nie sú spolu stále, vedia si aj čas strávený spolu viac vážiť a užiť. Samozrejme, že pritom toho druhého neposúvame stále na druhú koľaj, ale občas si je potrebné od seba na chvíľku oddýchnuť, inak hrozí ponorka a jej následkom tiež môže byť rozchod.
Možno trošku krátka rada na tak dôležité rozhodnutie, ale keď sa zamyslíme, zistíme, že bez kompromisov to nemôže fungovať. Treba sa dohodnúť a hlavne vyskúšať. Život je príliš krátky na to, aby sme sa báli urobiť dôležité rozhodnutie. Za skúšku nič nedáme.
 
Petra Ihnačáková