DENNÍK RELAX - AKO SPRÁVNE VARIŤ ZELENINU //

AKO SPRÁVNE VARIŤ ZELENINU

Zelenina je neodmysliteľnou súčasťou základnej potravy, pretože doplňuje jej zložky dôležitými látkami. Najmä ochrannými, čo nie sú len vitamíny, ale aj minerály a stopové prvky. Bohaté množstvo vláknin v zelenine je veľmi dôležité pre správnu funkciu čriev. Práve kvôli týmto dôležitým vlastnostiam musíme vedieť, ako so zeleninou narábať, aby si ich zachovala.

1.    Podstatnú časť zeleniny jeme v surovom stave vo forme šalátov, nátierok alebo príloh.

2.    Zeleninu upravujeme varením, dusením, opekaním, pražením. Každý spôsob úpravy si vyžaduje zvláštny prístup, aby nedochádzalo k znehodnocovaniu ochranných látok.

3.    Plody očistíme, nakrájame alebo nastrúhame na náradí z nehrdzavejúcej ocele, tesne pred úpravou.

4.    Koreníme najčastejšie čiernym korením a paprikou, dobrý je aj muškátový oriešok a zázvor. Na zvýraznenie chute používame rôzne vňate a bylinky, praženú cibuľku alebo pikantné omáčky.

5.    Kuchynský riad musí byť nerezový, kameninový z varného skla alebo s neporušeným smaltom.

6.    Pri varení vkladáme zeleninu vždy do vriacej osolenej vody. Vývar potom použijeme na polievku, na podlievanie mäsa, prípadne do omáčok.

7.    Na zachovanie farby bielej zeleniny pridáme do vody ocot alebo citrónovú šťavu.

8.    Teplotu spotrebiča nastavíme tak, aby sa zelenina varila miernym varom.

9.    Pri dusení vkladáme zeleninu na rozpustený tuk a až potom ju podlievame. Múku alebo zápražku pri zahusťovaním dobre povaríme, najlepšie osobitne. Inak jedlo stráca chuť.

10.    Pred pečením alebo zapekaním zeleninu delíme na menšie časti. Nie je dobré zapekať ju v príliš vysokých vrstvách. Vláčnosti jedla prospeje zálievka z mlieka a rozšľahaných vajec, prípadne bešamelová omáčka.

11.    Smaženie zeleniny by nemalo trvať dlhšie než päť minút. Tvrdé plody pred smažením povaríme, alebo sparíme.

12.    Dusenú zeleninu sa usilujeme nemiešať, často lepšie je obsahom hrnca potriasť. Nestráca sa toľko vitamínov, pretože nedochádza k okysličovaniu.

13.    K zelenine vždy treba pridať kúsok tuku, inak sa vzácny provitamín A nevstrebáva do organizmu. Nemusí to byť práve omastok, stačí lyžička smotany.

 

Autor fotografie:freedigitalphotos.net, kratuanoiy



Články z rubriky: Rady pre gazdinky

Ešte falošnejšia ako falošná sviečková

Ešte falošnejšia ako falošná sviečková

alebo Objavte najlacnejšiu verziu hovädzej nepravej sviečkovej ..

Ako používať bylinky v kuchyni

Ako používať bylinky v kuchyni

Čaj z petržlenovej vňate je výborný nielen pri urologických ťažkostiach, ..

Veľkonočné jahňatá

Veľkonočné jahňatá

Mäso veľkonočných jahniat je ozajstným výživovým unikátom a gastronomickým skvos ..

Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov

Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov

Môžete použiť menej tradičné, ale zdravé druhy múk, ako mandľovú, ..