Žijete pod tlakom času?

Žijete pod tlakom času?

V súčasnej uponáhľanej dobe čoraz viac ľudí má pocit časovej tiesne. Neprestajne nad sebou cítia tlak, že musia robiť, alebo dokončiť nejakú činnosť. Ak chcete zistiť, či bič času ovplyvňuje aj váš život, skúste odpovedať na nasledujúce otázky. V prípade troch a viac kladných odpovedí, je pravdepodobné, že žijete pod časovým tlakom.

1.) Často som v strese z nedostatku času.

2.) Aby som získal viac času, ukracujem svoj spánok.

3.) Večer mávam obvykle pocit, že som nestihol všetko urobiť.

4.) Mrzí ma, že trávim málo času s manželkou a deťmi.

5.) Usilujem sa urobiť viac, ako zvládam.

6.) Myslím, že som workholik.

7.) Som otrok svojho denného režimu.

8.) Nemám vôbec čas na oddych a zábavu.

9.) Napriek tomu, že všetok čas venujem práci, mám pocit viny, že nie som doma s rodinou.

10.) Môj partner nemá pre mňa pochopenie.

Ak ste na základe nášho testu zistili, že naozaj žijete pod časovým bičom, skúste sa riadiť nasledovnými radami. Hoci sa môže zdať, že najlepším liekom na časový stres je dlhá dovolenka, nie je to v skutočnosti tak. Dovolenka je iba dočasné riešenie. Najlepšie riešenia sú také, ktoré môžete bez problémov zakomponovať do každodenného života.

Prinášame vám zopár účinných tipov.

* Znížte v byte počet hodín. Aspoň na jeden deň v týždni skúste dať dole z ruky hodinky.

* Spoľahnite sa na svoj biorytmus. Vyskúšajte sa počas dňa orientovať podľa prírodných javov (tiene, východ a západ slnka, hviezdy...).

* Doprajte si pauzu. Vždy, keď máte pocit, že na vás dolieha čas, skúste na chvíľku vypnúť. Po čase zistíte, že viete aj spomaliť a užívať si prítomnosť.

* Znížte rýchosť. Hlavne poslednú hodinu pred spaním robte iba veci, ktoré vás uvoľňujú. Nie také, ktoré súvisia so stíhaním termínov.

* Cestujte v predstavách. Zavrite oči a urobte si krátky výlet na nejaké príjemné miesto.

* Po príchode domov prepnite na domáci režim. Hneď si dajte sprchu, alebo choďte na prechádzku so psom. Tak striktne oddelíte prácu od domova.

* Nezapínajte televízor. Televízia je jedným z najhorších spôsobov trávenia voľného času. Často skôr namiesto ukľudnenia vystresuje.

(de)