Ako sa mať rád (2.časť)?

Ako sa mať rád (2.časť)?

 Dnes si povieme o ďalších dôležitých krokoch, ktoré vás naučia milovať seba samého. Od lásky k sebe sa odvíja celý váš vonkajší život.

  • Uvedomte si, že všetci si zaslúžime byť milovaní
Často je príčinou nedostatočnej lásky k sebe abstinencia rodičovskej lásky. Tento deficit sa neprekonáva ľahko, ale postupne sa dá napraviť. Dôležité je, v každej chvíli si naplno uvedomovať, že každá ľudská bytosť si zaslúži skutočnú a ozajstnú vrúcnu lásku. Človek nikdy nie je nemilovaný, pretože zdroj vlastnej lásky má ukrytý vo svojom srdci, len ho musí objaviť a využívať. Na tomto svete neexistuje človek, ktorého by nikto nemal rád. Skúste sa nad týmto tvrdením zamyslieť a neustále si pripomínajte, že láska k sebe je základným pilierom všetkých ostatných vzťahov. Nedá mi nespomenúť možno ošúchanú frázu: „Ak sa dostatočne nemiluješ, ani ostatní ťa nemôžu milovať alebo ti budú city vyjadrovať len v takej miere, do akej to dokážeš sám.“
  • Použite trik s papierikmi, ktoré rozvešáte po celom dome
Nestačí vám pripomínať si svoje pozitívne vlastnosti čítaním denníka alebo si opakovať kladné hodnotenia svojich priateľov? Použite osvedčenú fintu. Na rôzne miesta v dome si vyveste pestrofarebné papieriky, na ktorých budú prehľadne a výstižne napísané vaše dobré vlastnosti. Ideálnym miestom je zrkadlo, chladnička, šatník, knihy, obľúbené oblečenie ... Zvoľte miesta, ktoré často navštevujete, aby ste sa neustále utvrdzovali v tom, aký ste úžasný človek.
  • Negatívne myšlienky si nepripúšťajte, urobte z nich neutrálne alebo ešte lepšie pozitívne!
Neutralizovať negatívne myšlienky môžete priamo vo vašej mysli alebo si môžete urobiť písomný zoznam. Stačí na papier vypísať všetky negatívne myšlienky. Čo je však najdôležitejšie, vedľa každej napíšte presne opačnú a veľmi pozitívnu. Ak vás v budúcnosti znovu prepadnú negatívne myšlienky, automaticky si spomeniete na tie pozitívne, ktoré ste si vypísali na papier.
  • Neporovnávajte sa, pretože každý z nás ma svoj vlastný osud a životnú cestu
Prirovnávate sa v myšlienkach ku kolegyni, ktorá má postavu ako modelka a ktorej sa všetko darí? Myslíte si, že keby ste boli na jej mieste, bola by ste dokonale šťastnou. Lenže vy vôbec neviete, aká je táto žena v skutočnosti a čo ju skutočne trápi. Možno má úspech v práci, dostatok peňazí, tvár anjela a postavu modelky, ale je nešťastná v osobnom živote alebo ju trápia zdravotné problémy. Uvedomte si, že na pohľad najšťastnejší a najspokojnejší človek môže byť vo vnútri veľmi smutný. Pripomínajte si, že každý máme svoj osud a svoju vlastnú životnú cestu. Porovnávanie sa s druhými nie je dobré ani pre vás, ani vaše okolie.
 
MIMI