
Zemplínske lakocinky – jesenný festival chutí a tradícií na brehu Šíravy
Okoštujce nalečniky, bobaľky, halaszlé, pirohy, halušky, lokše, pečené husky
Prvý ročník festivalu ,,Zemplínske lakocinky“ pripravila Zemplínska oblastná organizácia cestovného ruchu (ZOOCR) v spolupráci so svojimi členmi a partnermi. Uskutoční sa v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej šírave v piatok 3. októbra od 15.00 hodiny a v sobotu 4. októbra 2025 od 10.00 hodiny. Informuje o tom Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR.
„Dolný Zemplín a Zemplínska Šírava zvlášť na jeseň ožívajú farbami, vôňami a prísľubom chutných zážitkov. Túto atmosféru sme sa rozhodli využiť na zorganizovanie prvého ročníka festivalu. Ten prinesie návštevníkom dve dni plné tradičných chutí, lokálnych produktov, hudby, tanca a remesiel – presne to, čo robí jesenné dni na Šírave neopakovateľnými,“ hovorí Tibor Tabak.
Vône a chute Dolného Zemplína
Hlavnou hviezdou festivalu budú tradičné dolnozemplínske chute – od pirohov, halušiek, lokší až po domáce koláče. „Naším cieľom je uchovávať a odovzdávať ďalej jedinečné receptúry, ktoré sú pre Dolný Zemplín typické,“ hovorí Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR. „Chceme, aby návštevníci ochutnali pravé chute regiónu – a zároveň spoznali lokálnych výrobcov a farmárov.“
Medzi špecialitami nebudú chýbať ani lokálne vína, burčiak či ocenené produkty zo súťaže Víno Zemplín. Najväčším lákadlom bude súťaž o najlepší zemplínsky guláš, kde si zmerajú sily kuchári a amatérski majstri z miest Sečovce, Trebišov, Veľké Kapušany a Michalovce.
Hudba, folklór a tvorivé dielne
Festival nebude len o jedle. Atmosféru dotvoria vystúpenia folklórnych súborov a hudobných kapiel – FS Zemplín, Revivals, Veronika Rabada, Vilko Kalman s kapelou Balamuta. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne a remeselné workshopy, ktoré spoja zábavu s poznaním tradičných zručností.
Šírava ako kulisa jesenných zážitkov
Miesto konania – rekreačný areál Kaluža – poskytuje nádherný výhľad na hladinu Zemplínskej šíravy. Aj na jeseň láka k prechádzkam po brehu, člnkovaniu, rybolovu alebo relaxu pri vode. Pre športovo založených návštevníkov sú k dispozícii cyklotrasy vedúce popri priehrade a cez okolitú prírodu.
Ubytovanie a relax
Návštevníci si môžu predĺžiť dopriať pobyt v okolitých hoteloch a penziónoch – Hotel Chemes, Hotel Merkúr, Residence Šírava, Penzión Dolina, Penzión Prameň, Penzión Anima – ktoré ponúkajú komfort, niektoré aj wellness služby a gastronomické balíčky vhodné ako kombinácia s festivalom. Pre tých, ktorí túžia po kúpeľnom relaxe, je tu Thermalpark Šírava, kde sa dá oddýchnuť cez deň, aj po náročnom dni plnom chutí a hudby.
Praktické informácie
Festival Zemplínske lakocinky je otvorený pre všetkých – vstup je voľný, ochutnávky jedál a nápojov sú spoplatnené podľa jednotlivých stánkov. Areál bude vybavený sprievodnou dopravou a parkovaním, aby sa hostia pohodlne dostali na miesto konania.
Prvý ročník – začiatok novej tradície
Organizátori veria, že Zemplínske lakocinky sa stanú novou jesennou tradíciou Dolného Zemplína, ktorá priláka návštevníkov z Košíc, Prešova, Michaloviec aj širšieho okolia. Aby sa každý rok tešili na dva dni plné chutí, hudby a tradícií na brehu Šíravy.
„Dolný Zemplín chutí poctivo a sýto. Preto ak chcete ho chcete zažiť na tanieri, Zemplínska šírava je tým najlepším miestom, kde začať. Slováci už vedia čo sú to pirohy a halušky, ale my chceme aby poznali aj ich regionálne varianty, napríklad s tvarohom na slano. Aby sa postupne zoznámili a chodili k nám aj na nalečniky, bobaľky, halaszlé, lokše, holúbky, ciberej, mačanku, zamešku ale aj na šovdru, pečené kačky a husky. Zabudnite však na redukčnú diétu. Na Zemplíne sa hoduje,“ uzatvára Tibor Tabak.