Zabúdate? Toto vašej pamäti prospeje

Zabúdate? Toto vašej pamäti prospeje

Ako udržať pamäť v dobrej kondícii do vysokého veku? Pomôcť môže pravidelný pohyb, smiech, správna strava či dostatočný spánok.

Fyzická aktivita ovplyvňuje činnosť mozgu
Pravidelná fyzická aktivita má mnoho pozitívnych účinkov. Okrem toho, že prospieva telu, ovplyvňuje aj činnosť mozgu. Pri športe dochádza k lepšiemu zásobovaniu mozgu kyslíkom, čo okrem iného znižuje aj riziko vzniku problémov s pamäťou. Okrem toho sa uvoľňujú chemické látky, ktoré chránia mozgové bunky. Prospešná je napríklad prechádzka, jogging či akékoľvek iné cvičenie, ktoré vás baví.

Smejte sa!
Ak sa človek smeje, do činnosti je zapojená väčšia časť mozgu ako napríklad pri iných emocionálnych reakciách. Preto využite každú príležitosť na to, aby ste sa od srdca zasmiali. Buďte v kontakte s ľuďmi, ktorí sú pozitívne naladení. Pravidelne si pustite vtipnú komédiu či video. Nevyhýbajte sa ani vtipom. Nezabúdajte na to, že mozgu škodí najmä dlhodobý stres, pretože ničí mozgové bunky.

Jedzte dostatok správnych potravín
Ktoré potraviny sú kľúčové pre mozog a pamäťové funkcie? V prvom rade sú to zdroje omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré nájdete napríklad v tučných rybách, ľanových semiačkach či orechoch. Samozrejme, nevyhnutný je dostatok ovocia a zeleniny. Mozgu obzvlášť prospieva listová zelenina, ktorá je plná antioxidantov. Dobrou správou je, že mozgu prospieva aj striedma konzumácia červeného vína a horkej čokolády.

Mozog potrebuje pravidelnú stimuláciu
Mnohé činnosti počas dňa robíme úplne automaticky. Sú pre nás akousi rutinou. Preto je nevyhnutné pripraviť mozgu z času na čas „prekvapenie“. Stačí, keď budete bežné veci robiť inak. Ako na to? Vyberte sa do práce inou cestou, umývajte si zuby druhou rukou, doprajte si nové chute či vône, lúštite krížovky alebo sa učte cudzie jazyky. Možností je naozaj veľa. Mozog precvičíte napríklad aj pri ručných prácach, a preto sa venujte háčkovaniu, pleteniu či vyšívaniu. Ak idete na nákup, snažte sa to, čo máte kúpiť, naučiť naspamäť.

Doprajte si výdatný spánok
Ak si chcete uchovať dobrú pamäť do vysokého veku, je potrebné, aby ste spali denne 6-8 hodín. Dôležité tiež je, aby bol spánok kvalitný, čo zabezpečíte napríklad tak, že budete spať v chladnej a tmavej miestnosti, na vhodnom matraci a pod.

-m-