Vyššie hladiny antioxidantov v tele znižujú riziko vzniku demencie

Vyššie hladiny antioxidantov v tele znižujú riziko vzniku demencie

Antioxidanty sú látky chrániace bunky pred poškodením oxidačným stresom. To znamená, že sú prevenciou mnohých chronických chorôb.

Podľa výsledkov vedeckej štúdie, uverejnenej v máji tohto roka v časopise Neurology, majú antioxidanty vplyv aj na znižovanie rizika demencie, teda porúch, ako napríklad strata pamäti, ťažkosti s riešením problémov i Alzheimerova choroba.

Vedci si vzali na mušku 7 200 dospelých nad 45 rokov. Na začiatku im zmerali hladiny vitamínov A, C, E a karotenoidov. Potom boli výskumníkmi sledovaní 16 rokov. Tí sa sústreďovali na zisťovanie toho, či sa u nich rozvinula demencia, alebo nie. Na čo prišli? Tak napríklad na to, že tí, ktorí mali na začiatku výskumu najvyššie hladiny luteínu a zeaxantínu v krvi, boli vystavení nižšiemu riziku vzniku demencie ako tí s nižšími hladinami týchto dvoch antioxidantov. Zároveň poukázali na to, že čím viac luteínu a zeaxantínu mali v krvi, tým lepšie boli chránení pred demenciou.

Nielen na základe tejto štúdie možno konštatovať, že dospelí konzumujúci zdravú, pestrú a vyváženú stravu bohatú na antioxidanty, sú oveľa lepšie chránení pred vznikom demencie ako tí, ktorí tak nerobia. Samozrejme, týka sa to aj mnohých iných ochorení.

Antioxidanty a oxidačný stres

Antioxidanty sú bojovníkmi proti voľným radikálom spôsobujúcim oxidáciu. Ide o proces, pri ktorom voľné radikály reagujú so zlúčeninami v tele a oxidujú ich. Vysoká miera oxidačného stresu vplýva na ľudské orgány a fungovanie organizmu. Dôsledkom sú ochorenia, ako srdcové choroby, rakovina, astma, cukrovka a, samozrejme, demencia.
Medzi zdroje voľných radikálov patria, napríklad dýchanie a trávenie, vystavenie sa látkam znečisťujúcim životné prostredie, nezdravá strava, stres a tak ďalej.

Zdroje antioxidantov

Najdôležitejším antioxidantom v ľudskom tele je glutatión. Tvorí sa z aminokyselín cysteín, glycín a kyseliny glutámovej.

Okrem neho existuje mnoho a mnoho ďalších. Známe sú karotenoidy prospievajúce pokožke i očiam. Nachádzajú sa v oranžových potravinách, ako sladké zemiaky, mrkva či melón. Kvercetín sa nachádza v citrusových plodoch, luteín v listovej zelenine, resveratrol v bobuľovom ovocí, hrozne a červenom víne. Polyfenoly sú obsiahnuté v kvalitnom zelenom a bielom čaji. Bohaté na antioxidanty sú aj potraviny ako kakao, horká čokoláda, škorica, oregano, zázvor, kurkuma či rozmarín.

Na zdravie mozgu a kognitívne funkcie však vplývajú nielen antioxidanty, ale aj dostatok omega-3 tukov v jedálničeku. Tie sú zastúpené v tučných rybách, ako losos. Nezabúdajte ani na olivový olej, avokádo, vajíčka, probiotické potraviny, orechy a semienka.

Aj pri predchádzaní demencii teda platí, že čím zdravší a pestrejší máte jedálny lístok, tým lepšie aj pre zdravie vášho mozgu.

Mirka