Vladimíra Galková:Tancovali päť septembrov

Vladimíra Galková:Tancovali päť septembrov

 

Už pri prvom pohľade na túto knihu človeka zaujme romanticky znejúci názov, zrejme odvodený z románu švédskeho spisovateľa "Tancovala jedno leto", ktorý je v nej aj spomenutý. Rozpráva o niekoľkých mladých vysokoškolákoch, ktorí svojim štúdiom (doslova) bezstarostne pretancujú až k štátniciam. V románe je verne popísaný divoký internátny život so všetkým, čo k nemu patrí.
Meno hlavnej hrdinky sa nedozvieme, pravdepodobne je to samotná autorka a niektoré časti knihy sú založené na skutočných udalostiach. Dej sa začína príchodom na internát, a tak trochu netradičným zoznámením so svojou spolubývajúcou Max. Ďalšími postavami sú hudobník Slug, tichý Frankie a o niečo neskôr sa k nim pridá aj tajomná Oona. Počas nasledujúcich piatich rokov sa vzťahy medzi nimi menia a vyvíjajú, autorka sleduje ich každodenný život aj s väčšími či menšími problémami, ktoré sa s ním viažu.
Pre tak trochu netradičné zážitky hlavnej hrdinky a jej tajomného známeho „Skauta“ má kniha dokonca aj mierne mystický nádych, vďaka ktorému ju jedným dychom prečítate až dokonca. Je napísaná ľahkým a zrozumiteľným štýlom, občas mierne vulgárnym študentským slangom.
Ak sa chcete na malú chvíľu stať súčasťou študentského života, tak využite príležitosť a prečítajte si túto knihu.
 
(-de-)