• 09.12.2011

Vianočné chriapky

 

Ak pečiete nejaký ten rok, určite nám dáte za pravdu, že najlepšie koláče sú tie najjednoduchšie. Koláč, ktorý vám ponúkame je starý niekoľko desaťročí, veríme, že keď ho ochutnáte, stane sa neoddeliteľnou súčasťou vašich Vianoc. Je spojením toho najlepšieho – orechov a kakaa.
 
Potrebujeme
 
Cesto:
240 g mletých orechov
240 g práškového cukru
2 lyžice strúhanky
1-2 vajcia
 
Plnka:
3 vajcia
200 g palmarínu, najlepšie však masla
150 g práškového cukru
1 lyžica kakaa
Ďalej budeme potrebovať tortové oblátky a čokoládovú polevu
 
Spojíme mleté orechy s práškovým cukrom a so strúhankou. Premiešame a pridáme vajce. Vajcia pridávame postupne, pretože chceme, aby sa nám hmota spojila a nie, aby sa pri pečení rozliala. Množstvo použitých vajec závisí od veľkosti jedného vajíčka, preto je v recepte napísané 1 – 2 vajcia. Plech si vymastíme a kladieme na neho pomocou mokrých rúk alebo lyžíc malé kôpky hmoty (veľké ako vlašský orech). Pečieme pri teplote 180ºC 8 minút. Na prípravu plnky nad parou šľaháme vajcia, kakao, práškový cukor (ak máte radšej vanilkový cukor, namiesto práškového cukru vysypte 2 vrecúška vanilkové cukru). Šľaháme dovtedy kým hmota nezačne trocha tuhnúť a pri priložení na prst je i dostatočne horúca. Pozor, aby ste neurobili praženicu. Hmotu potom s občasným miešaním necháme voľne chladnúť. Primiešame maslo a ak ste predtým použili vanilkový cukor, tak teraz dosladíme i práškovým. Tortové oblátky vykrajujeme malým pohárom takej veľkosti, aké veľké máme chriapky. Potom už len spájame chriapku s krémom a oblátkou, rýchlo ponoríme do čokoládovej polevy a necháme stuhnúť. Ak máme čas, môžeme krém vložiť do zdobiaceho vrecúška a spájať chriapku s oblátkou i takto.